wat is het?

Radar oren hebben te maken met een over alertheid van geluiden. De geluiden zijn een trigger voor de persoon. De persoon probeert deze te weren, maar het gehoor blijft opzoek naar geluiden. Wanneer een persoon last heeft van trigger van geluiden kan een persoon hooggevoelig worden voor geluid. Het gehoor hoort alles wat er om de persoon gebeurt hoe klein het geluid ook is. Het gevolg is dat een persoon met radar oren snel overprikkeld is en genoeg heeft van al het geluid om de persoon heen.

Een persoon kan zo gevoelig voor geluid worden naar bijvoorbeeld jaren in overlast te hebben geleefd. De persoon is zeer gevoelig voor geluiden en raakt hierdoor meer getriggerd op een dag. Hierdoor is een persoon alert op de omgeving, overgevoelig voor geluid en meer met de omgeving bezig en de trigger dan met het dagelijks leven.

Herkennen

Het hardste geluid is een overstemmend geluid waardoor andere dingen minder goed worden gehoord of er minder concentratie is. Het gehoor blijft opzoek naar geluid, het moet geluiden horen. Het gehoor is als een radar van een marineschip. Door alert te zijn op de omgeving om minder schik of angst te hebben voor een geluid kan een persoon altijd alert zijn. Door de continue alertheid heeft een persoon geen rust meer en kan heet dagelijks leven achteruit gaan. Alertheid hebben veel personen met PTSS last van, het geluid wat word gehoord geeft vaak herinneringen aan verleden, ook al heeft het geluid er niks mee te maken. De geluiden geven een persoon veel stress, angst of paniek en een persoon schik sneller van geluid.

Op alertheid en radar oren word weinig gereageerd door hulpverlening. Het is een probleem wat vaker voorkomt en belangrijk om goed in de gaten te houden om niet dagelijks tornado te hebben van stress of gedachten. De persoon moet leren omgaan met de extra alertheid en met de radar oren. Over het gehoor is weinig bekend en hierdoor geen hulp bekend.

gevolgen

Door radar oren is het voor een persoon erg moeilijk te slapen en heeft al snel slaapproblematiek. Een persoon blijft de gehele tijd alert op geluiden. Door radar oren ligt de concentratie vaak ergens ander dan bij een gesprek, het gehoor en gedachten gaan vaak naar het geluid tot het geluid weg is en de persoon weer bijkomt. Wanneer er buiten geluiden zijn gaat het gehoor en de gedachten ie kaan op en dat is belangrijker dan wat de persoon aan het doen was.

Door de radar oren heeft een persoon minder rust in het dagelijks leven en hierdoor is de persoon meer prikkelbaar en heeft meer last van stemmingswisselingen. Door de radar oren is een persoon vaak overprikkeld en kan dit vaak niet voorkomen. Door de radar oren kan een persoon steeds minder gaan doen, het gehoor beïnvloed de persoon in het dagelijks leven, het gevoel, emotie, gedachten en gedrag. Een persoon voelt zich vaak steeds minder zichzelf.

Een persoon met radar oren heeft vaak genoeg van de geluiden die er elke dag zijn, elk geluid prikkelt en dit kost weer tijd van bijkomen. Hoe langer het duurt hoe moeilijker een persoon bijkomt. Door radar oren kan het moeilijker zijn om een gesprek te voeren omdat er altijd geluiden zijn harder als de stem van een persoon, buiten heeft een persoon er meer last van als binnen. Het is belangrijk dat de alertheid afneemt de persoon wil vaak alleen zijn en kan geen geluid meer horen. Een persoon kan zware hoofdpijn en hartklachten krijgen van de radar oren.