We hebben twee mannelijke verpleegkundigen in de nacht staan dus ik durf mijn kamer niet af om hulp te vragen

We hebben twee mannelijke verpleegkundigen in de nacht staan dus ik durf mijn kamer niet af om hulp te vragen

Wat is het

Voor een persoon met PTSS kan het erg naar zijn als er geen vrouwelijke hulpverleners zijn, de persoon heeft een trauma opgelopen door een man waardoor het zich niet veilig voelt iets te gaan vragen of dingen te uiten. het volgen van een therapie kan gevolgen hebben voor de dag, als een persoon in tornado is is het belangrijk dat de persoon dit aangeeft. De persoon durft het niet aan te geven waardoor de persoon er alleen mee blijft zitten en het kan verergeren.

Herkennen

Het hebben van therapie kan zwaar vallen, waardoor een persoon veel aan het piekeren is waardoor het heel moeilijk kan slapen of de spanning nog veel te hoog is waardoor er nog te veel onrust is in het lichaam. Het verwerken van een trauma is ook erg zwaar en een langdurig proces, de eerste sessie zijn erg hevig daarna neemt het meer af. Het hebben van EMDR is een van de zwaarste therapie om te ondergaan om te praten over een trauma en deze te behandelen. het praten over het naarste wat een persoon heeft mee gemaakt zorgt voor veel meer spanning op een dag en kan veel gedachten oproepen. Een persoon kan na een sessie hier veel last van hebben waardoor het minder kan functioneren.

Het hebben van een trauma kan erg lastig zijn bij het vragen van hulp, een persoon kan mannen als naar ervaren waardoor een persoon geen hulp durft te vragen, doordat het trauma is aangedaan door een man. Een persoon heeft hier in het dagelijks leven veel last van, bij gewone dagelijkse dingen. Er is geen vertrouwen naar mannen en de persoon heeft vaak weinig zelfvertrouwen om het aan te pakken of de stap te zetten. Een persoon die een trauma heeft van een man is beschadigd in het gevoel, gedachten en emoties. Voor en persoon is het heel angstig in de buurt te zijn van een man, deze kan een man kan de volgende zijn die een trauma bezorgt. De persoon voelt gevaar bij elke man of als het in een ruimte moet zijn met een man. Hierdoor kan een persoon meer gefocust zijn op contact met vrouwen wat het trauma kan verergeren.

Een persoon ervaart te veel angsten om het te gaan vragen, het willen gaan vragen en niet durven kan meer signalen oproepen en meer gedachten waardoor een persoon meer angsten kan krijgen waardoor de persoon van tornado naar orkaan kan gaan. Hierdoor word de hulpvraag niet gesteld en moet de persoon het zelfstandig oplossen. Hiermee ervaart een persoon geen hulp en kan later worden dat de persoon niet geholpen word bij de problematiek. Hierdoor kan een persoon meer angst gaan ervaren voor hulpverleners.

Gevolgen

In de hulpverlening is vaak weinig te kiezen of de persoon een man of vrouw is. Bij een intake word het vaak niet gevraagd waardoor een persoon iemand krijgt toegewezen en is het afwachten. Er word vaak niet bij stil gestaan wat dit voor een persoon met een trauma kan doen als er in eens een man staat. Voor de persoon zou het fijn zijn als er alleen vrouwen werken op een afdeling. Dit is zeer zelden het geval, vaak zijn er 3 verpleegkundige op 1 afdeling hierdoor kan het zijn dat er maar 1 vrouw is, als de persoon een vraag heeft en dit alleen durft te vragen aan een vrouw kan het zijn dat een persoon lang moet wachten met de vraag om hulp.

Na een therapie sessie is het vaak erg lastig om te slapen, de gedachten houden te veel bezig waardoor inslapen veel moeilijker is als anders. Een persoon kan zich meer zorgen maken waardoor de spanning te hoog is om rust te vinden. Een persoon kan hierdoor meer maal gedachten gaan krijgen waardoor het de gehele nacht wakker kan zijn. Door het minder kunnen slapen is een persoon overdag meer prikkelbaar. Een persoon met PTSS is hooggevoelig en hierdoor kan de trigger/man vaker binnen komen en zorgen voor spanning of stress de persoon kan deze dag veel slechter tegen triggers, alles loopt sneller op dan anders en houd meer bezig, het is moeilijker los te laten.

Mannen kunnen worden gelinkt aan een trauma, hierdoor ervaart een persoon al angst als het denkt om iets te gaan vragen. Het moeten uitvoeren zorgt voor meer angsten en gedachten waardoor een persoon meer gaat vechten en toch gaat of bevriest en niet meer durft te gaan. Wanneer een persoon niet leert omgaan met de gedachten dat het naar is of met het gevoel, is het voor een persoon erg zwaar om te leven. In het dagelijks leven zijn veel mannen en mannen zijn niet te negeren/vermijden. In de hulpverlening is vaak weinig te kiezen, waardoor een behandelaar ook een man kan zijn. Op het werk zijn altijd mannelijke collega’s en zijn er zeer weinig bedrijven met alleen vrouwen.

Een man kan voor de persoon trauma gedachten oproepen die als gedachten stromen door het hoofd gaan, een persoon kan een herbeleving krijgen bij het zien van een man, in een gesprek kan de persoon veel angsten en spanning ervaren en moeilijk bij het gesprek blijven. Mannen zijn voor de persoon een trigger die van alles kunnen oproepen en kunnen zorgen voor buien. Een persoon zou niks vragen als er alleen mannelijke hulpverleners zijn die dag. De persoon heeft wel hulp nodig maar vraagt het niet. De angsten voor een man en de gedachten aan het trauma groeien en blijven in stand of worden erger. De persoon is gefocust op mannen zijn gevaarlijk, eng en roepen gedachten of angsten op. De persoon kan geen hulp vragen wanneer een vrouwelijke hulpverlener uitvalt als er griep heerst, vakantie tijd is, er onmacht situatie is. Dit komt zeer vaak voor in een jaar, hierdoor zou een persoon weinig hulp krijgen.

De angst kan hierdoor toenemen en de kans op een crisis met gedachten stromen word groot. Het resultaat is dat het een slechte nacht is met grote kans op een herbeleving of een nachtmerries. De angst maakt onzeker en hierdoor kan de stap nog moeilijker zijn het wel te vragen. Een persoon kan hierdoor meer op de kamer blijven als er mannelijke hulpverleners zijn, een persoon sluit zich op op de kamer of probeert de mannen te ontlopen. Voor een persoon kan het zorgen voor meer gaan vermijden, verandering in het gedrag en gevoel, het minder prettig voelen op een afdeling

Plan

Wat kan helpen om meer rust te vinden? wat heeft u al geprobeerd om rust te vinden? Wat is de oorzaak dat u slechter slaapt en meer spanning heeft? het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de situatie en hoe het zo is gekomen om een goede actie in te zetten die gelijk effect heeft. Vraag in de tijd dat u in therapie bent om slaapmedicatie na een sessie, zodat u zeker weet dat u die nacht goed slaapt. Hierdoor is het de volgende dag meer rust en verloopt de dag minder heftig dan wanneer u minder goed of korter slaapt. De nachtrust de nacht na de sessie zegt veel over de week. Het beter kunnen slapen is het verwerken van de gedachten van een therapie, het is belangrijk deze overdag na de therapie bespreekbaar te maken, wat vast houden en u bezig houd om in de nacht meer rust te hebben. Het is belangrijk voldoende te bewegen en bezig te zijn op de dag met afleiding zoeken.

Het is belangrijk morgen de spanning en de gevolgen van de therapie als nog bespreekbaar te maken, misschien was het te veel of te zwaar en had er een gesprek moeten zijn, hierdoor kan de hulp beter worden afgestemd en u kunt de dag van vandaag verwerken. Het is belangrijk een plan te hebben voor de dag voor de sessie, na de sessie en de aankomende week. Hoe kunt u alles zoveel mogelijk in balans houden en rustig de week doorkomen? Wat gaat u doen als het te hoog oploopt? Wat kunt u doen om de trauma gedachten te verminderen? Stel de vragen ook aan de behandelaar en kijk wat er mogelijk is.

Waar bent u bang voor? Wat kan er gebeuren? Wat is er zo naar aan? Waarom durft u het niet te gaan vragen? Heeft u hier overdag ook last van? Het zijn vragen die belangrijk zijn om te bespreken tijdens een sessie of morgen met een verpleegkundige. Het is belangrijk om hierin begeleid te worden, het is belangrijk om het te verwerken en om meer vertrouwen te krijgen in u zelf en voor andere door bijvoorbeeld door een gesprek met een mannelijke en vrouwelijke verpleegkundige.

De mannelijke verpleegkundige zijn opgeleid om te helpen en zijn professioneel. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn dat er iets gebeurt, het is belangrijk dat de code zakt en daar heeft u op dit moment hulp bij nodig. Het is belangrijk te accepteren dat er ook dagen kunnen zijn met alleen mannelijker verpleegkundige dit kan helpen in het contact met deze verpleegkundige en een positieve ervaring op doen.

Het is belangrijk het trauma mannen en het gevoel dat dit los maakt te bespreken en te kijken hoe het verloop is van de gevoelens en signalen die het oproept. Leer met vorige momenten te kijken naar de situatie en het te verbeteren en om mogelijkheden te vinden hier beter mee om te gaan. Het is belangrijk rust te vinden in het contact met mannen, kies hiervoor een moment uit en stel gewoon een vraag. Het is belangrijk dat u zich rustig voelt wanneer u e vraag stelt. Het is belangrijk om een positieve ervaring op te doen, dit gaat vaak het beste als u zelf rust ervaart waardoor u hulp kunt vragen of durft te gaan vragen als het hoger oploopt.

Wanneer het niet lukt het uit te spreken om hulp te vragen kunt u het opschrijven en het briefje laten lezen. Kijk naar alternatieve mogelijkheden zoals het versturen van een mail met de uitleg zodat er morgen een actie word ondernomen vanuit de hulp. Wanneer bellen beter gaat kunt u de afdeling bellen en als nog de hulpvragen. Geef het door aan naasten en leg het probleem uit en vraag of hun voor u kunnen bellen.

Maak een signaleringsplan en leer de fase wind storm tornado en orkaan kennen zodat u weet wat u moet doen in welke fase en welke activiteiten moeten worden gestart om het te verminderen. Wanneer u tegen orkaan aan zit is het verstandig een ademhalingsoefening te doen en het zo donker mogelijk te maken. Het is belangrijk een crisis noodplan te hebben voor deze situatie die u heeft geleerd in minder buien om het nu te kunnen toepassen om een fase te zakken.

Wat is er voor nodig om de volgende keer de stap te zetten en het wel te gaan vragen? Het kan helpen het in stappen op te bouwen zoals overdag iets vragen aan een man, of wanneer het ’s nachts hoog oploopt de deur op een kier te zetten, hierdoor is de deur open, wat al een kleine stap is. Weet hoe u de signalen weer rustig kan krijgen dat het goed voelt dat het open is. Maak het proces bespreekbaar en kijk hoe u hierin geholpen kan worden.

Het is belangrijk te beseffen dat het niet de man is die het heeft aangedaan, dat het niet zorgt voor meer ellende. Het is belangrijk te weten dat u uit de situatie bent en het los van elkaar te zien. De verpleegkundige hebben u niks gedaan en zijn er voor de hulp die u nodig heeft. het wisselen van behandelaren is niet makkelijk, wanneer een persoon een behandelaar heeft word hier tijden aan vast gehouden en is wisselen zeer zelden mogelijk of het werkzaam is of niet. Het hebben van een vrouwen team aan hulp kan in sommige gevallen, maar in de grote instanties is dit vaak geen mogelijkheid. Het is de vraag hoeveel invloed het heeft op de persoon als de persoon alleen contact heeft met vrouwen?

Als er een vrouwelijke hulpverlener was, wat zou u dan nu vragen? Hoe zou u het nu gaan aanpakken om de signalen en gedachten te verminderen? Wat zou de hulpverlener voor u kunnen doen? Waarom zou u het wel aan een vrouw vertellen en niet aan een man? Wat is het verschil? Hoe hoog is het? Kan het wachten of is er actie nodig? Van hulpverleners kan een persoon uitgaan dat ze normaal gedrag vertonen, het kost immers hun baan als het niet zo is. Hierdoor kan een persoon een positieve ervaring op doen met mannelijke hulpverleners in het contact waardoor de angsten kunnen afnemen. Het is een leerproces die nodig is voor een dagelijks leven in de samenleving. Door niet de hulp te vragen die u nodig heeft en de problematiek van het moment uit te leggen komt er een verkeerd beeld bij de begeleiders en behandelaar. Die denken dat u goed heeft geslapen of dat het wel ging. Het is belangrijk het wel aan te geven dat het zo is gelopen om het de volgende keer anders aan te pakken met een actie plan.