We trekken aan een dood paard

Wat is het

Hulpverleners zijn vaak zwart wit denkers, ze hebben een route uitgestippeld en deze moet gevolgd worden, of het wel of niet passend is voor de persoon. Er word niet afgeweken van de route, hierdoor worden dingen die niet lukken niet gezien. De persoon moet aan de verwachtingen voldoen die een hulpverlener heeft bedacht. Wanneer een persoon dit niet kan geeft een hulpverlener aan dat het aan een dood paard trekt. Een hulpverlener heeft al een oordeel over de persoon wat in het contact in de weg staat.

Herkennen

Een dood paard word door hulpverleners vaak aangeven, als het een persoon niet lukt om stappen te zetten of omdat de persoon er anders over nadenkt. Wanneer een persoon dit steeds hoort kan het zelfvertrouwen minder worden. Door de opmerking voelt een persoon zich niet begrepen in de problematiek. Het ligt aan de persoon en niet aan de hulpverlener.

Een persoon kan vaak geen stappen zetten wanneer het net een trauma heeft opgelopen, stabiel moet zijn voor behandeling. De hulpverlener vind dat er eerst meer stabiliteit moet zijn voor er gestart kan worden, een persoon wacht onnodig lang en word zelden stabiel. Een persoon is in deze tijd geen dood paard maar moet ervaren wat de signalen betekenen en wat buien zijn en hiermee leren omgaan.

Een dood paard geeft een naar gevoel voor een persoon, er is geen land mee te bezeilen, er is niks mee te doen, het lukt niet. Het klinkt meer dat een hulpverlener het op geeft en voor een persoon is het een zeer negatieve uiting van de hulpverlener. Een persoon komt niet tot opstart omdat er geen hulp bij geboden word, de persoon moet een manier vinden de verwachtingen van de hulpverlener uit te voeren.

Als een persoon het niet kan en het niet lukt word het vaak gezien als onwil, de persoon wilt zich niet inzetten voor het herstel of een verbetering. Terwijl het vaak weinig met onwil te maken heeft, maar met het kunnen uitvoeren. De persoon is beschadigd en heeft een trauma, hierdoor is een persoon geraakt in het gevoel, waar een persoon niet zo maar over heen kan stappen.

De hulpverlener geeft aan dat het een onbegonnen zaak is, het dus geen effect gaat hebben. Dit zorgt ervoor dat een persoon heel anders gaat kijken naar de hulpverlener, het hulp aanbod en het effect wat het zou kunnen hebben. Door het vaak te horen kan een persoon veel negatiever naar het contact kijken. Het effect van aan een dood paard trekken kan zijn dat een persoon zich niet veilig voelt bij de hulpverleners, er word geen veilige omgeving met hulpverlener gecreëerd.

De persoon voelt zich vaak al minder veilig door dat de persoon is beschadigd door het aangedane trauma. Om de opmerking tegen iemand te zeggen met PTSS, zwaar leed en een dagelijkse strijd voor overleven van een dag, is dit onbegrip van de hulpverlener. De strijd het gevecht en het leed worden aan de kant gezet, hierdoor is het minder belangrijk en word het niet meer gerapporteerd.

een dood paard je doet niks, het geeft een heel naar en vervelend gevoel voor de persoon. De persoon kan zich minderwaardig voelen door de uitspraak. Dit kan blijven hangen waardoor er meer mentale problematiek opspeelt. Het demotiveert een persoon om stappen te kunnen zetten. Het kan voor een persoon overkomen dat het word vergeleken met een dier, een dood dier in dit geval. De persoon voert het gesprek en persoon is niet dood. Het trekken aan een dood dier geeft een naar gevoel. Het zou dat zijn trekken aan een dood persoon. Een persoon kan de uitdrukking niet kennen en er hele gedachten bij krijgen.

Gevolgen

Er word te weinig bij stil gestaan welke invloed een trauma heeft op de gezondheid van een persoon. De persoon is beschadigd in het gevoel, gedachten, gedrag en emoties, en moet hier eerst grip op krijgen en verwerken voor het nieuwe stappen kan zetten. Dat het een persoon niet lukt en het een dood paard is, komt omdat een persoon vaak weinig leert, het stuk hoe een persoon dit moet doen word vaak overgeslagen waardoor een persoon zelf moet zoeken naar de hoe en het uitvoeren. Hierdoor moet een persoon omgaan met de signalen en te gelijk hiervan leren, wat het extra zwaar maakt.

Een dood paard roept op ik kan toch niks, ik ben niks waard, zie je nu wel ze hebben gelijk ik ben niks waard. Het kan ervoor zorgen dat een persoon er veel meer over gaat nadenken wat allemaal niet lukt, hierdoor ziet de persoon niet wat wel lukt. De persoon gaat steeds meer negatiever denken over zichzelf en kan hier een schuldgevoel van krijgen. Een persoon krijgt minder zelfvertrouwen een verdraaid zelfbeeld en wantrouwen naar andere.

Door een dood paard kan een persoon doen wat ie wil maar word het niet gezien wat een persoon allemaal nog wel doet. Hierdoor word de nadruk gelegd op iets negatiefs, het is afkraken wat de persoon doet. De persoon is eigenlijk al opgegeven voor het echt een start kan maken en juist begeleid word. Het maakt een persoon onzeker, minder opkomen voor zichzelf, achteruitgang, minder vertrouwen in andere. Een persoon met een trauma, heeft veel signalen, zoals vermijden, alertheid, waakzaamheid, nachtmerrie, herbeleving, hierdoor is er geen dag hetzelfde, hierdoor kan een persoon moeilijk een ritme hebben op een dag. Daarnaast zijn er vele triggers die een persoon uitputten. Hierdoor is een persoon veel meer prikkelbaar en heeft een persoon weinig nachtrust, waardoor alles veel zwaarder aanvoelt.

De hulpverlening geeft aan dat het aan een dood paard trekt de persoon niet vooruitgaat. Maar een persoon kan niet verder als het steeds word aangegeven, het belemmerd de persoon veel meer in gedachten, gevoel en emoties, waardoor de persoon meer achteruit gaat. Wanneer een persoon als een dood paard is bij het eerste contact heeft dit grote invloed op nieuwe hulpverleners die komen. Het is een negatieve start, de persoon heeft minder vertrouwen in hulp en de kennis en aanpak voor het herstellen. Een persoon kan het steeds meer somber gaan inzien en het als uitzichtloos gaan zien.

Een gesprek in de week heeft voor veel personen met PTSS vaak weinig effect. Een persoon heeft meer hulp nodig dan 1x aansturen en dan volgende week kijken of er iets mee word gedaan. De persoon moet er zelf een week mee bezig zijn maar heeft last van alles signalen, heeft hier niet mee leren omgaan en moet ook de opdracht uitvoeren wat iets onmogelijks is en te veel gevraagd voor een persoon. Er is niemand in de week die de persoon er verder bij helpt. Wanneer het de persoon niet lukt het op te starten is het een dood paard.

Wanneer een persoon een dood paard is komen verwachtingen die een persoon mag hebben niet tot stand, de hulp word minimaal en de persoon word niet verder geholpen, de kans is groot dat er veel meer problematiek bij komt kijken en de persoon meer mentale problematiek krijgt.

Met de opmerking aan een dood paard trekken hebben hulpverleners een averechts effect op de persoon. Ik ben toch al een dood paard dus waarom zou ik me inzetten? Zie je niet wat ik nog doe en hoeveel moeite dit kost? Een hulpverlener zie de dagelijkse dingen als boodschappen doen als normaal en ziet het leed erachter niet en de moeite die het kost het uit te voeren. Aan een dood paard trekken = u inspannen voor iets, dat tot mislukken gedoemd is. Wanneer een persoon dit te horen krijgt kan een persoon denken het gaat toch niet werken, ik kom toch niet vooruit, het zal altijd zo blijven. Wanneer hulpverleners aangeven hele kleine stapjes te zien, die niemand kan zien alleen hun, dan geeft het motivatie, tot de persoon er achterkomt dat er geen stapjes hoe klein dan ook zijn genomen.

Vaak moet een persoon alles zelf doen, hierdoor komt vaak de vraag op waarom het is begonnen met hulpverlening. Een persoon moet de signalen weten en begrijpen en hiermee kunnen handelen en het rustig houden. De persoon moet overzichten maken van de trauma’s en alles wat is gebeurt. De persoon moet een planning maken voor de dag voor een goede dagstructuur. Hier zit vaak geen hulp of begeleiding bij ook niet bij de uitvoering van het plan.

Plan

Heb begrip voor de situatie van de persoon, het op deze manier een opmerking geven is niet gepast. De persoon doet zijn best om dingen te ondernemen of actie of plannen te maken. Het is vreemd om de persoon met dood te vergelijken. De persoon lukt sommige dingen niet waardoor er meer hulp nodig is. De persoon heeft het inzicht om het te kunnen en heeft positieve motivatie nodig. Het begrip hebben voor de situatie kan de persoon helpen stimuleren en motiveren.

Het is belangrijk het gevoel wat het met u doet woorden te geven en bespreekbaar te maken met iemand anders dan uw eigen hulpverlener. Door dit te melden is deze hulpverlener niet passend voor u, het is belangrijk opzoek te gaan naar een andere hulpverlener. Maak het bespreekbaar met uw huisarts en vraag een verwijzing naar hulp in een praktijk.

Blijft kijken naar de momenten die goed gaan een woord of zin een mening van een ander is maar een mening. Het is belangrijk hoe het met u gaat en wat er goed gaat, wat u kunt verbeteren en hoe u het kunt aanpakken. Sta er niet te lang bij stil, het helpt niet u word er niet beter van. Het positief blijven denken ik kan het helpt meer ik weet wat ik kan en dit lukt mij dit gaat goed en zo ga ik verder.

Hoe gaat u om met negatieve opmerkingen van een hulpverlener? Het bespreekbaar maken hoe het voor u is en hoe het voelt is belangrijk. De opmerking van de hulpverlener is ongepast, hierdoor komt er mee taboe op onderwerpen die wel bespreekbaar zijn. Het is belangrijk te kijken naar hoe de rest van het contact is en of u niet beter kan kiezen ergens anders hulp te vragen. Het gevoel kan dagen blijven hangen, hierdoor is het belangrijk een plan B te hebben, met dingen die u rust geven, hoe u het kunt verwerken of loslaten. Het negatieve gedrag kan zorgen voor hoge signalen, deze kunt u er uit sporten of zingen, ook hiervoor is het belangrijk om er goed over na te denken hoe u dit kunt verminderen en wat voor u helpt.

Schrijf over wat de opmerking met u doet en wat voor effect het heeft op uw dag, door het op te schrijven kunt u het tijdelijk parkeren waardoor u meer ruimte en energie overheeft voor de andere dingen op een dag. Het is belangrijk zo veel mogelijk rust te hebben op een dag om bij te komen van de tijd, zorg voor voldoende afleiding zoeken en een ademhalingsoefening en voldoende beweging.

Maak u eigen plan hoe u zich beter voelt, hoe het voor u zo rustig mogelijk is. Het is belangrijk te letten op de dag starten en hoe u deze zo goed mogelijk kan doorkomen. De activiteiten moeten rustgevend zijn zodat het rustig is en blijft. Er moeten niet te veel triggers zijn zodat u zo min mogelijk word afgeleid.

Zorg voor meer grip op de signalen door gebruik te maken van de fase wind storm tornado en orkaan, door op tijd in te stappen kunnen signalen minder hoog oplopen, hierdoor heeft u er minder last van en kan u meer doen op een dag. Kijk naar vorige momenten om hiervan te leren en uzelf te verbeteren voor een betere aanpak van de signalen.

Maak doelen voor een week en probeer deze een week uit. Kijk hoe het is gegaan om het doel te bereiken. Het kan een klein doel zijn die u steeds groter maakt. Evalueer elke week hoe het is gelukt en verbeter het doel. Door kleine stappen te zetten kunt u meer rust vinden en ben u goed bezig, het geeft motivatie omdat u het heeft behaald.