Het aangeven dat u mentale problematiek heeft kan helpen met het leren omgaan met de problematiek, om het te gaan begrijpen, om inzicht te krijgen en om het te kunnen aanpakken om te kunnen herstellen. Vaak is mentale problematiek een vaag begrip, niemand weet precies wat het is of inhoud, het is een gevoel of zijn gedachten, die voor iedereen anders zijn, hierdoor is er al snel ruis op de lijn.
Duidelijkheid kunt u krijgen door een schema te maken en deze bij te houden en aan de hand van het schema een gesprek te voeren. Door van te voren vragen op te stellen om het duidelijker te maken en deze mee te nemen naar het gesprek. Duidelijker kan het worden door te lezen over mentale problematiek, te praten met lotgenoten.
Maak een signaleringsplan, wat u meer inzicht kan geven in signalen die u op een dag ervaart, hoe dit opkomt en wat het met u doet. Het geeft een goed beeld van de problematiek die er op dit moment is. Door er bij te zetten wat mogelijkheden kunnen zijn om de verschillende fase te verminderen is het een uitgebreid plan waarmee u veel duidelijkheid kunt krijgen en geven aan een ander.
Wanneer het voor u zelf nog niet duidelijk is kan u het ook niet duidelijk uitleggen, het is en blijft zoeken naar woorden die zouden kunnen passen. Het is belangrijk voldoende zelf inzicht te hebben in de problematiek om de juiste hulpvraag te kunnen stellen zodat u gepaste hulp krijgt. Bijvoorbeeld ik heb de laatste dagen veel last van nachtmerries, ik heb iets naars meegemaakt ik denk dat ik een trauma heb, ik heb hierdoor weinig geslapen en ben erg vermoeid.
Let op dat u niet tegen iedereen zegt dat u mentale problematiek heeft, veel personen begrijpen de problematiek niet, hebben vooroordelen of vinden het eng, hierdoor krijgt u een reactie die vaak niet gepast is in de situatie. Wees duidelijk tegen de mensen waarbij het moet zoals naasten of hulpverleners. Vaak word er door andere gezegd ach valt wel mee, of iedereen heeft wel iets, kan je er niet over heen stappen.