Voor stress word niet snel medicatie voorgeschreven, een persoon moet eerst de stress op een andere manier zien op te lossen, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen of sporten. Wanneer de stress langere tijd hoog blijft kan een arts besluiten het voor te schrijven in veel gevallen gaat het dan om een kalmeringsmiddel.

Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken, hierdoor word u meer suf en heeft u minder last van de stress. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Het nadeel van deze medicatie is dat het maar 2 weken achter elkaar gebruikt mag worden en dat een persoon er snel aan verslaafd kan raken, het is een benzo. Hierdoor kan het ook erg moeilijk zijn weer te stoppen met het medicijn.

Wanneer u door de stress veel gedachten heeft en hierdoor niet kunt slapen, kan het ook zijn dat een arts een slaaptablet voorschrijft om meer nachtrust te hebben waardoor u overdag minder stress ervaart. Ook dit medicijn is voor kort periode en verslavend.