Wij reiken je de zwembandjes aan

Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen…’

Wat is het

De zin heeft niks te maken met zwemmen, maar is een voorbeeld om het duidelijk te maken wat een persoon kan verwachten van hulpverlening. Voor veel personen zal de zin te onduidelijk zijn er kunnen er niks mee. Het leren zwemmen met bandjes kan alleen met een zwemdocent die de juiste slagen aan leert, het overleven van mentale problematiek kan alleen met de juiste gepaste therapie.

Herkennen

Het zwemmen met bandjes is geen zwemmen, het aanreiken van bandjes niet het leren om te zwemmen, zonder bandjes kan een persoon niet leren zwemmen. Een persoon zonder bandjes red het niet, met bandjes drijft een persoon, maar wanneer leert de persoon zwemmen? Leert de persoon dit van de therapeut of is het zelfstudie? Ik krijg zwembandjes maar ik moet zelf leren zwemmen. Wij reiken je de zwembandjes aan, wij geven handvatten om verder te komen.

Wij kunnen het probleem niet wegnemen, dit is wat je zelf moet doen. Het kan voor een deel geruststellend zijn als iemand dit aangeeft, met zwembandje blijft u drijven, waardoor u meer het hoofd boven water kan houden. Maar dit zou neer komen op meer overleven als leven. Een persoon kan reageren als maar ik heb mij a en b diploma al ik heb geen zwembandjes nodig, ik kan zwemmen. Ik heb geen zwembadjes nodig. Het kan voor een beelddenker of iemand die de zin anders op pakt verwarrend zijn waar het over gaat.

het is een vaag begrip, wanneer is uiteindelijk? Het kan voor een persoon zeer lang duren voor de persoon bij het punt is. Het kan zorgen dat een persoon minder motivatie heeft. Het komt over als ooit, misschien wanneer het zo ver komt. Wanneer heb ik dan genoeg geleerd? Wanneer ben ik bij dit punt? Hoe weet ik dat ik bij dit punt ben? Het kan voor een persoon veel meer vragen oproepen dan de bedoeling is. Een persoon kan zich over deze 2 woorden veel zorgen maken en hierdoor meer gaan piekeren. Het geeft geen duidelijkheid van de problematiek en de aanpak.

De zin is vreemd om te gebruiken in de mentale gezondheidszorg, het heeft niks met zwemmen te maken. Het is een rare vergelijking, personen die beelddenken kunnen niks met deze zin. Het zou meer neer komen op pompen of verzuipen. De zin geeft alleen aan dat er hulp komt, of de persoon dat mag verwachten, het hoe of wat is niet hieruit op te maken. Het overleven van de mentale problematiek en het leren te herstellen en door te kunnen gaan zonder hulp. De bandje is de hulp die geboden gaat worden, met doel om te kunnen leren zwemmen zonder. Maar het leren is er vaak niet bij, veel personen krijgen geen therapie, hierdoor word er verwacht dat een persoon leert op een andere manier om te kunnen zwemmen zonder.

Gevolgen

Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen…’

het leren van mentale problematiek, is het begeleiden in de problematiek, een persoon heeft weinig aan handvatten als het niet weet hoe de persoon dit moet toepassen in het dagelijks leven. Heet word de persoon vaak niet geleerd hoe het de handvatten in de praktijk moet brengen, wanneer een persoon dit moet doen en wat voor plan een persoon hiervoor nodig heeft. Maar dit geeft niet aan dat een persoon zware problematiek heeft, met een beetje drijven in balans houden moet het lukken.

De ernst zorgt ervoor dat er geen stappen gezet kunnen worden en dat de persoon niet verder komt dan het drijven, het pappen en nathouden. Er is meer nodig dan alleen de bandjes. Een persoon heeft vaak niet dit gevoel, het is watertrappelen en het hoofd boven water zien te houden, het overleven van een dag, het doorkomen van een periode. Wanneer een persoon alleen zwembandjes heeft en deze uitlaat zakt het naar de bodem. Wanneer een persoon heeft leren watertrappelen kan het zichzelf redden en staande houden.

Kan zorgen voor meer twijfel en onzekerheid, het kan voor een persoon te onduidelijk zijn waardoor de handvatten geen nut hebben. De handvatten kunnen niet worden toegepast waardoor een persoon niet vooruit komt. Een persoon die minder toekomst ziet, zwart wit denkt of negatief denkt, is demotiverend, het kan de problematiek verergeren. kan het gevoel geven dat een persoon er alleen voorstaat, het is een toekomst stuk.

De persoon moet het ooit zelf gaan doen, dat is logisch, maar nu heeft het hulp nodig. Het kan het gevoel geven dat de persoon het zelfstandig moet oplossen, dit kan zorgen voor angsten of paniek. Ja maar nu heb ik geen tijd, ja maar we kunnen er nu niks an doen. Maar is een reden of een smoes. Het anders laten zijn. Maar geeft een ander gevoel aan een zin, het geeft vaak een nadruk op de zin. Maar is vaak niet uitvoeren.

Is voor een persoon niet duidelijk, het stukje zou weggelaten moeten worden in de in, het kan meer verwarring geven en vragen oproepen waardoor een persoon zich meer zorgen kan gaan maken. Maar uiteindelijk is iets in de toekomst, het is niet te voorspellen, het is niet morgen of volgende maand. Het geeft geen duidelijkheid over de tijd, duur en wat een persoon ervoor moet over hebben daar te komen.

het kan een onveilig gevoel geven om te weten dat de bandjes ook weer af moeten en dat de persoon moet kunnen zwemmen. Moet ik nu zwemmen zonder? Maar ik kan niet zwemmen, het kan zorgen voor onrust. Het geeft niet aan wanneer een persoon moet kunnen zwemmen, hierdoor kan een persoon onzeker worden of meer twijfelen, het zorgt voor onduidelijkheid en de persoon weet niet wat het mag verwachten.

Letterlijk in het diepe gegooid en alleen bandje om weer naar de kant te komen of ik hang in het water met alleen bandje als ik moe ben hang ik op de bandjes maar kan niet terug, zo kan het overkomen voor een persoon. De persoon heeft wel de tips, maar denkt de persoon eraan deze te gebruiken? Wat kan de persoon wel als het angst of paniek krijgt? Het is maar de vraag of de persoon naar de kant kan komen en dit lang kan volhouden.

Plan

Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen…’

maar het zou beter zijn een start te maken met het duidelijk maken van de problematiek, het meer inzicht krijgen in de problematiek en het weten hoe te kunnen handelen, bijvoorbeeld door het maken van een signaleringsplan met de fase wind storm tornado en orkaan. Maar met alleen zwembandjes komt een persoon niet verder, het is het leren van de signalen, het kijken en weten hoe deze opkomen, het weten hoe de persoon kan handelen in welke situatie. Hiervoor is het belangrijk te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren.

Maar u moet zelf een onderzoek doen naar de diagnose, de signalen, hoe u dingen moet stoppen en weten wat het voor u betekend. Het onderzoek kan helpen meer inzicht te krijgen in de problematiek, om het beter te begrijpen en hierdoor beter te kunnen handelen. Hoe uitgebreider het onderzoek, hoe meer u weet, hoe meer u kunt voorkomen. Vraag aan de behandelaar hoe het in de praktijk werkt hoe het echt effectief kan zijn, hoe u begint en waar u op moet letten. Vraag om meer duidelijkheid bij de handvatten. Maak aantekeningen van de gesprekken of neem deze op zodat u het kunt terug luisteren en weet wat de bedoeling is.

Wij reiken je de zwembandjes aan, in de praktijk komt dit er vaak op neer dat een persoon zelfstandig moet werken aan het verbeteren en het herstellen. Er word in een gesprek handvatten aan geboden, die vaak alleen mondeling worden doorgegeven, het is de vraag of de persoon het heeft gehoord en wat een persoon er mee kan. Het aanreiken van handvatten is theorie en geen praktijk. De handvatten kunnen onduidelijk zijn waardoor een persoon er niks meer kan in de praktijk. Vaak is het probleem hoe? Je moet de gedachten los laten, dat is makkelijk gezegd, maar hoe de persoon dit moet doen word er niet bij vermeld. Het word de persoon niet geleerd het te kunnen uitvoeren in de praktijk en hoe ermee om te gaan.

Heet woordje maar zou niet gebruikt moeten worden, het is een reden bedenken voor iets, het geeft geen gevoel van echte hulp krijgen. Het zou beter zijn wij geven handvatten om te leren, de toepassing in het dagelijks leven moet je zelf doen. Uiteindelijk, is niet te voorspellen, het kan een goede kant op gaan of een slechte kant, het is niet te zeggen welke kant het word. Het geeft geen motivatie om door te gaan met de hulp. Het geeft geen positief effect aan het gesprek. Houd het gesprek positief zodat een persoon er iets mee kan, het de persoon leert, uiteindelijk, is geen woord wat passend is, we starten met het maken van doelen en als je deze behaald zijn we volgende maand een stapje verder.

daarom ga ik een plan maken voor de toekomst en kijken wat ik nodig heb om verder te komen en om stappen te kunnen zetten. Ik ga starten met het maken van dolen en ga deze behalen, ik ga in kleine stappen van een week en als het beter gaat voor een langere tijd. Ik houd alles bij in een positief dagboek. Hiervoor is het belangrijk om een goede dagstructuur op te gaan bouwen en de activiteiten te gaan plannen die u dagelijks bezig houden.

Het kan meer grip geven op een dag om een vast ritme aan te houden in voeding en slaap. Zorg voor relax en een ademhalingsoefening. Hierdoor ga ik beginnen met het zoeken naar dingen die kunnen helpen bij afleiding zoeken, ik heb meer rust nodig en probeer met activiteiten die positief stemmen gedachten te veranderen of signalen te verminderen. Ik maak een afleidingsschema en hang deze op de keukendeur zodat ik er steeds aan word herinnerd.

Vraag de behandelaar de handvatten op papier zodat u ze thuis rustig kunt doorlezen, u er thuis over kunt nadenken, u vragen kunt opstellen en verder kunt met de handvatten. In een gesprek is het niet altijd geheel duidelijk wat de handvatten en tips zijn, door het duidelijk op te schrijven weet een behandelaar dat u het weet en kunt u verder met de stappen. Stel vragen via de mail, zo heeft u altijd alles schriftelijk.

maar wie gaat dit de persoon leren? Is dit in therapie? Moet de persoon ergens naar toe? Moet het een cursus volgen? Hoe gaat de persoon de slagen van het zwemmen leren als het alleen bandjes heeft? De bewegingen zijn zeer belangrijk om te leren om te kunnen zwemmen, als de bewegingen niet worden aangeleerd, is het een 1/2 oplossing. Met zwembandjes blijft ik drijven, het is geen oplossing voor het verbeteren. Als ik een hele tijd drijf leer ik toch niet zwemmen? Wat is het nut van het drijven en de bandjes? Het kan veel meer vragen oproepen door het te uiten, het kan een beeld geven dat de persoon alleen stabiel/balans word gehouden. Alleen hier hulp voor en de rest moet de persoon zelf doen.