World Mental Health Day

1 dag is te weinig. 1. Het is niet zichtbaar. Oordeel niet op wat u ziet. Een persoon is meer als 1 dag met problematiek, het heeft er dagelijks veel last van, mentale problematiek is niet uit te zetten en is er 24/7. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de problematiek van een ander om er iets van te zeggen of over te vragen, wanneer u weinig kennis van het onderwerp heeft kan het anders overkomen voor de persoon.

Contacten

Luisteren is een belangrijk onderdeel van de mentale gezondheid, met simpel een luistert oor kan een persoon gedachten veranderen waardoor het meer rustiger voelt of waardoor het anders gaat denken en kansen en mogelijkheden kan zien. Het luisteren naar een persoon met mentale problematiek geeft het gevoel dat de persoon er mag zijn met de problematiek en dat het goed is er over te praten.

Als u iemand niet ziet: bel app of ga erlangs. Het is belangrijk om contact te houden met een persoon, wanneer een persoon te vaak alleen is kan de problematiek groeien, kan het zijn dat de persoon niet meer wilt praten, dat het contacten gaat vermijden. Het vermijden van contacten geeft al aan dat er iets mis is, dat het minder goed gaat met de persoon.

Bedenk dat ze iedere dag bij alles wat ze doen een strijd leveren. Mentale problematiek is elke dag een gevecht zeker bij diagnose als depressie of PTSS, het is erg zwaar een dag door te komen, om een dag te starten, om alles in balans te houden, om de dingen te doen die gedaan moeten worden. Een depressie is een persoon niet zomaar van af wat pillen of een therapie en het gaat weer beter, het kan voor mensen jaren duren voor het hersteld.

Behandeling

Vaak heb ik gezegd had ik maar een gebroken been. dan was het tenminste zichtbaar, dan zag iedereen het, word het tenminste begrepen, weten ze wat ze moeten doen om het te verbeteren. mentale problematiek is niet zichtbaar dit heeft nadelen dat het vaak niet begrepen word, van veel diagnose is veel nog niet bekend waardoor het de vraag is wat voor een persoon kan helpen.

Kom niet aan met: de buurman van mij moeder deed dit zou jou ook vast helpen. Wat voor een ander persoon kan helpen hoeft niet voor u te werken, niet elke problematiek is hetzelfde, niet elk persoon reageert hetzelfde of heeft dezelfde behandeling of medicatie. Het is goed dat het voor die persoon kan helpen, maar door het aan te geven kan het naar overkomen voor de persoon, de persoon denkt zelf ook na over het verbeteren en herstellen. de persoon kan het als een tip bedoelen, maar zo voelt het niet voor de persoon.

Ze zijn niet gek. Mentale problematiek maakt niet dat iemand gek is, het gaat anders in het hoofd, gedachten kunnen minder makkelijk verwerkt worden, een persoon is hooggevoelig en snel in de stress en angsten. Aan veel mentale problematiek valt nog van alles te doen en kan een persoon weer de oude worden. Bij sommige problematiek kan een persoon door niet behandelen verward raken, deze personen staan vaak in de krant en worden vergeleken met andere diagnose, iedereen met een diagnose doet zo.

Afhankelijk zijn is echt heel naar! Het vragen van hulp, het afhankelijk zijn van medicatie, van hulpverleners, het niet zelf kunnen aanpakken of verbeteren. Het geeft een naar gevoel voor de persoon om er steeds aan herinnerd te worden dat het mentale problematiek heeft, dat er een diagnose is. Wanneer een persoon alleen is heeft het alleen hulpverleners als houvast.

Diagnose

Als u weet van angst, paniek depressie : zeg gerust dat u het niet begrijpt. Veel personen hebben algemene kennis hiervan, kennen het gevoel minder en kunnen hierdoor minder goed reageren. het aangeven dat u graag meer duidelijkheid wilt over een depressie geeft bij de persoon aan dat u open bent dat u er een gesprek over aan wilt gaan dat het onderwerp meer voor u betekend. Voor elk persoon is de problematiek anders, alleen de diagnose is hetzelfde.

Generaliseer niet. Alle personen met PTSS zijn zo en zo. De ene persoon heeft veel last van angsten het is een angststoornis, de andere persoon heeft veel last van stress zoals in de naam staat. De ene persoon heeft een milder trauma als de ander, zoals een auto ongeluk of oorlog. Hierdoor kan geen 1 PTSS hetzelfde zijn, hierdoor zijn ook signalen niet hetzelfde, de hoeveelheid trauma’s, de duur van het oplopen, er zijn veel dingen niet hetzelfde er valt dus niks te vergelijken al heet het allemaal PTSS.

Ik bent niet de PTSS, depressie of paniek er zit een mens achter. De persoon is geen diagnose of label, de persoon heeft last van signalen die het dagelijks leven kunnen beperken. De signalen die een persoon ervaart zijn al naar genoeg voor de persoon. De persoon is geen diagnose en lijstjes zoals online staan bij diagnose, diagnose zijn alleen nodig voor een groep aan te geven, het vragen van een therapie, en voor de verzekeraar. De persoon blijft hetzelfde met of zonder stempel.

Signalen

Je kunt niet voelen wat het is. Vaak kan iemand het zelf al niet onder woorden brengen. Het hebben van mentale problematiek is lastig, het hebben van stress is voor een persoon anders dan voor een ander, hoeveel stress is ook een meningsverschil, wat veel stress is of lichte stress? Hoe het voelt? Het is onduidelijk om aan te geven hoeveel stress een persoon heeft, hierdoor is een persoon steeds opzoek naar de juiste woorden voor alle problematiek om het duidelijk te maken qua gevoel, gedachten en emoties.

De frustratie. De tranen. De onmacht. De hulpeloosheid. De eenzaamheid: die zien jullie niet. Vaak komen de gevoelens en emoties als een persoon alleen is, wanneer het in een vertrouwde omgeving is, de persoon doet er van alles aan om het niet te laten zien, het te laten merken, het is vreemd, het geeft reacties. De echte pijn en verdriet kennen personen niet, alleen degene met een diagnose. Het kan erg frustrerend zijn wanneer hulp niet word geboden, dingen niet lukken, niet verbeteren, het kan machteloos voelen, als de persoon niet word begrepen, niet op de juiste plek komt. Het kan hulpeloos voelen als hulpverleners het opgeven.

Wees echt en oprecht blij als u zelfstandig naar de winkel de dokter de bioscoop een terrasje kunt. Het zelfstandig gaan, ook al is het met veel moeite zijn kleine stapjes naar herstel, het lukt, de volgende keer kan het beter gaan, maar u heeft het wel gedaan. Kleine dingen doen kan voor personen met mentale problematiek zwaar en lastig zijn wanneer het lukt om het toch uit te voeren, kan het motiverend werken voor een andere keer. Er zijn dagen bij dat het een persoon niet lukt om een blokje om te gaan.

Gezin familie

Denk ook aan de partner en kinderen. Deze hebben het erg zwaar en moeilijk als een gezinslid mentale problematiek krijgt, wanneer het minder goed gaat, door de problematiek dingen niet meer kunnen, door buien en hoge signalen. Het is belangrijk om hier genoeg aandacht voor te hebben en voor de verandering in het gezin en de impact op het gezin.

Laat deze persoon niet vallen met als veel gehoorde reden: hij/zij wil ook niks leuks doen. De persoon heeft mentale problematiek, hierdoor heeft een persoon regelmatig zeker met een depressie een vol hoofd of is somber of negatief gestemd. De persoon kan minder plezier ervaren aan activiteiten. Vaak is het niet dat de persoon geen zin heeft, de persoon is depressief, waardoor dingen veel moeilijker gaan.

Nodig ze uit voor etentjes feestjes etc. Ook mensen met mentale problematiek hebben behoefte aan leuke dingen doen, het even uit de dagelijkse sleur. Nodig personen uit en houd rekening met prikkels, houd het in een klein groepje of ga samen iets leuks doen om bijvoorbeeld de verjaardag te vieren. Vraag aan de persoon waar u rekening mee kunt houden.

Laat ze niet vallen! Personen met mentale problematiek komen er vaak alleen voor te staan, omdat het niet word begrepen, omdat ze er niks mee te maken willen hebben. Wanneer een persoon alleen moet vechten tegen de problematiek, herstellen is niet mogelijk. Een persoon kan niet alleen, met hulpverleners, de problematiek verminderen, er zijn steunfiguren nodig voor de rest van de week om de persoon te helpen, te steunen en door de tijd heen te helpen.