Yoga kan helpen weer te leren voelen bij PTSS

Yoga is een manier om meer rust te ervaren in het lichaam, hoe beter u de oefeningen kunt hoe meer ze kunnen helpen in buien of hoge signalen. Het voelen van het lichaam, en het gevoel laten spreken kan met een trauma lastig zijn. Door een oefening word u sen en kan het makkelijker zijn het te voelen, het te uiten, het te verwerken. Yoga in combinatie met EMDR kan veel verschil maken met de signalen die opkomen en het verwerken.

Het gevoel is vaak verminderd en beschadigd door het trauma. Door het doen van rek en strekoefeningen kunt u leren om de angsten meer onder controle te krijgen door deze te verplaatsen van de gedachten naar het ontladen door het naar de grond te sturen. Omdat yoga ontspannend is merkt u goed hoe het verschil is in angsten. Door duidelijk op het moment te hebben hoe het gaat, hoe u zich voelt, wat er op komt gaat u leren om steeds beter het gevoel te herkennen en erkennen.

Door yoga komt u bij het onder gevoel, hierdoor kan het voor u makkelijk zijn om het gevoel te kunnen voelen. Hoe meer sen u bent hoe meer u bij het gevoel van het trauma komt omdat deze vaak diep geworteld is. Om bij het naarste stuk te komen en hierover te praten bijvoorbeeld in de vorm van therapie, kunt u leren het gevoel beter onder woorden te brengen. Het doen van yoga kan helpen om de ademhaling meer onder controle te krijgen, hierdoor kan het zijn dat herbelevingen minder vaak opkomen.

Door een oefening kan een persoon leren meer rust te vinden en er zijn oefeningen die ook buiten kunnen worden toegepast zoals de buikademhaling zodat u een bui kunt stoppen of meer rust kan helpen in bijvoorbeeld een winkel. Als u het gevoel begrijpt en het leert te herkennen kan een simpele ademhalingsoefening het verschil maken in een winkel, die niemand ziet en niemand weet.

Het leren van de signalen die u ervaart en de spanning die u voelt is belangrijk om het los te kunnen laten. Door een yoga oefening en het rekken en strekken kunnen spanningen uit het lichaam en kunnen gedachten afnemen. Wanneer een persoon rust kan vinden in een oefening ervaart het meer veiligheid, hierdoor kan het op sommige plekken weer meer veilig gaan voelen, om er heen te gaan, er is meer rust waardoor signalen minder oplopen.