Yoga

1 Wat is het?

Yoga is een goede manier om te leren ontspannen. Door gebruik te maken van simpele korte oefeningen kunt u in een paar minuten geheel tot rust komen. Bij yoga is het erg belangrijk dat u uw ademhaling onder controle krijgt voor de innerlijke rust. Is yoga voor iedereen? Ja iedereen kan yoga leren hierbij maakt het niet uit of de persoon oud of jong is.

Yoga is een goede manier om de ontspanning te vinden voor uw kind. Dit hoeft niet perse via een vereniging dit kunt u ook thuis leren via bijvoorbeeld een you-tube video waar de oefeningen worden voor gedaan. Op deze manier leert u kind zich bewust te worden van zijn spieren en ademhaling en wanneer deze te te gespannen zijn een manier om ze weer te ontspannen.

Yoga en mindfulness zijn een manier van leven en zorgen voor innerlijke rust. Door een bepaalde manier van leven en hierin een balans te vinden heeft u meer rust op een dag. Beide kunnen bij dragen aan een andere kijk op het leven.

Mindfullness is leven in het hier en nu, door niet te kijken naar het verleden en dingen los te laten.Door dingen los te laten heeft u minder stress en word het leven een stuk makkelijker. Door deze manier van leven piekert u minder en ziet u alles meer luchtiger.

Met yoga kunt u uw lichaam in balans brengen door bepaalde oefeningen te doen. Positiever kijken naar het leven. Sterker in je schoenen staan. Meer stress bestendig worden (bijvoorbeeld in combinatie met een betere ademhaling) Slapeloosheid verminderen. Meer rust in jezelf vinden. Jezelf minder zorgen maken. Minder prikkelbaar en emotioneel overgevoelig zijn. Kan helpen bij lichamelijke klachten.

Het is vaak niet alleen de Yoga of mindfullness die zorgen dat u bijvoorbeeld minder stress heeft vaak gaat dit in combinatie met een verandering van uw voedingspatroon of eetgewoonte.

2 Herkennen

 • Concentratie en aandacht zijn erg belangrijk bij het goed uitvoeren vaan een oefening.
 • Het is belangrijk de focus regelmatig te trainen om het te verbeteren, dit kan ook met andere dingen dan yoga.
 • Door zorgen heeft een persoon vaak een wat voller hoofd waardoor het lastiger is om volledig te focussen op de juiste balans en evenwicht.

Meditatie is een vorm van yoga om uw lichaam meer rust te gunnen. Mediteren is meestal in een vaste yoga houding met uw benen gekruist over elkaar en uw handen op uw knieën. Een juiste manier van ademhaling is erg belangrijk bij een meditatie. Meditatie is een goede manier om uw gedachten te veranderen, hierbij concentreert u zich op de ademhaling en kunt u de rust vinden. Met meditatie kunt u het gehele lichaam laten ontspannen, bij andere ontspanningsoefeningen is het vaak gericht op een bepaald gebied. Meditatie is veel oefenen om het onder de knie te krijgen.

Ademhaling technieken Door uw ademhaling te verminderen en uw er actief op te concentreren, is een makkelijke manier om u zelf te kalmeren. Word relaxt en ontspan uw spieren. Haal diep ademen en vasthouden en blaas uit en dit herhalen. Probeer het uit te breiden door over te gaan op de diepe ademhaling. Denk positief, hierdoor heeft u meer positieve gedachten en vermijd het gene wat ervoor zorgt dat u zich nerveus voelt.

Door het bij te houden heeft u na een week een goed overzicht hoe goed de oefeningen helpen. Hebben de oefeningen weinig effect gehad,dan kunt u kiezen voor andere oefeningen. Meestal kost het enige tijd voor een oefening optimaal effect heeft. In het dagboek kunt u aangeven hoe u de yoga heeft ervaren, heeft u als goed ervaren of kwamen er gedachten op zetten die de rust belemmerde. Door frustraties / woede op te schrijven en het van u af te schrijven, verminderd u de klachten.

3 Behandeling

 • De persoon kan een beter balans vinden en weet dit te verbeteren.
 • Focussen is het staren naar 1 punt
 • vermijd drukte of storende omgeving tijdens de oefening
 • De oefeningen zijn voor zowel kinderen als volwassen. Yoga of ontspanning zoek leert u niet in 1 dag. Het is belangrijk om elke dag 15 minuten voor het slapen gaan een ademhalingsoefening te doen.Yoga begint bij het aanleren van de juiste ademhaling technieken, zonder dit kunt u geen yoga doen en komt u niet tot de innerlijke rust. Het kenniscentrum beveelt aan om dagelijks 15 minuten oefenen, dan zal u merken dat u binnen 2 weken meer rust kan vinden en stress klachten afnemen en uw beter kunt slapen. De ademhaling is een belangrijk onderdeel bij een yoga oefening
 • Begin met makkelijke korte oefeningen en bouw dit langzaam verder uit. Start met niet te veel oefeningen achter elkaar, houd het kort en wanneer het makkelijker word voegt u een nieuwe oefening toe.
 • Voelt u boosheid opkomen? Door te blijven denken zoals u denkt in een bui, word de bui niet minder. Probeer uw lichaam en gedachten en gevoelens te voelen. Wat merkt u op? Wat valt op, wat is anders als net? De gedachten die uw emoties hebben uitgelokt, kunt u herkennen als een probleem van net en daarna negeren. Het gevoel brengt u weer terug naar de basis, door de oefening op nieuw te starten en te beginnen met de ademhaling. Door hier opnieuw op te letten kunt u de gevoelens en gedachten weer veranderen. Krijgt u een bui of een raar gevoel in de oefening, negeer deze en begin op nieuw of stop de oefening en begin 1 uur later.

4 Gevolg

 • Wanneer de concentratie afneemt is het lastiger de balans te houden en de oefening uit te voeren.

Het verwachte effect:

 • Een rustigere ademhaling
 • Ontspanning van spieren
 • Rust tot slapen

5 Plan

Zo begint u:

 1. plan dagelijks een vast moment voor yoga, hierdoor heeft u meer rust en kunt u zich beter ontspannen.
 2. Vul dagelijks het schema in om er achter te komen hoe uw ervaringen met yoga zijn en waar u het kunt aanpassen om het te verbeteren.
 3. Welke gevoelens en emoties vind u lastig los te laten tijdens de Yoga? Hoe is anders? Wat kunt u met de gedachten en emoties? Schrijf ze zoveel mogelijk van u af en negeer deze gedachten tijdens de oefening. Besteed er geen aandacht eraan, laat het zijn zoals het is. Door er aandacht aan te geven word de gedachten of gevoel versterkt.
 4. Schrijf naar de training op hoe u het heeft ervaren, welke bijzonderheden u bent tegen gekomen. Welke oefeningen heeft u gedaan, door ze op te schrijven en te onthouden voor de volgende keer, zal de volgende keer de oefening makkelijker gaan.

Balans

 • Kies een vast begin punt waar u uw aandacht en uw blik naar draait en houd dit punt vast. Blijf u focussen op dit punt. Mocht dit lastig gaan neem dan een geluiddempende koptelefoon of muziek.
 • Voer de oefening in kleine stappen uit. Eerst uw voet stukje van de grond en steeds verder. Houd de balans en het evenwicht. Doe dit af en toe ook gewoon wanneer u bijvoorbeeld aan het koken bent.
 • Neem een gesproken yoga oefening die u kan helpen door de oefening te komen en u stap voor stap uitlegt wat te doen. Deze kunt u vinden via youtube.
 • Oefen dagelijks de balans, hierdoor word het langzaam aan steeds beter. Probeer ook evenwichtsoefeningen.
 • Schrijf eerst de gedachten van u af zodat u meer kunt focussen op de oefening.
 • Kom er achter wat de oorzaak is van minder balans en focus. Door hier meer zicht op te hebben kunt u dit aanpakken en verbeteren.
 • Ga niet te dicht bij steunpunten staan, hierdoor vind u moeilijker de balans en valt u sneller om.

Tips:

 • Doe de oefeningen als u een volle mag heeft. Begint niet direct na het eten maar wacht ongeveer 2 uur.
 • Het gene wat u ervaart komt van uit het lichaam het is een signaal dat iets niet goed gaat. Luister naar het signaal en leer het erkennen, het is de grens bereikt.