Herbelevingen zijn momenten die vaak voorkomen, ieder persoon heeft ze, zoals bijvoorbeeld het terug denken en opnieuw beleven van een vakantie aan het zonnige strand in Spanje met een cocktail, is een positieve herbeleving. Bij mentale problematiek en vooral bij trauma is het alleen geen positieve herbeleving. De persoon herbeleeft het moment van toen het trauma is aangedaan, in het gevoel, in emotie, in gedachten en signalen, het moment van vroeger in het lichaam.

Onderzoek waarnaar u terug ‘gezogen’ wordt tijdens een herbeleving. 

Wat zijn dingen die u in een herbeleving houden? Die de gedachten aanhouden en het gevoel? Blijft u zitten op dezelfde plek? Wanneer u stil zit blijven gedachten komen, die malend kunnen zijn of in gedachten stromen, door te gaan bewegen, dingen op te noemen, door bezig te gaan, is de kans kleiner om weer…

Hoe kan ik een herbeleving hebben zonder trauma?

Herbelevingen hebben niet perse een trauma nodig. Herbelevingen kunnen ook zonder trauma. Herbelevingen zijn zeer normaal. Vaak staat het in verbinding met een trauma of met mentale problematiek. Maar elk persoon heeft herbelevingen, deze kunnen zowel negatief als positief zijn. Buiten de psychiatrie word het vaak geen herbelevingen genoemd maar herinneringen. Herbelevingen = terugkerende gedachten….