Zelfhulp slaap is er voor alle mensen die last hebben van een minder goede nachtrust. Het is voor de mentale gezondheid belangrijk dat er voldoende nachtrust is. Heeft u een nacht minder geslapen ga dan niet overdag slapen maar houd het zolang mogelijk vol en ga rond 21.00 uur slapen, anders verstoord u het dag en nachtritme. Doe dagelijks ontspanningsoefeningen om meer rust te ervaren en rustiger in te slapen, probeer alles te verwerken en los te laten voor u gaat slapen, plan hier een vast moment voor in.

Tips nachtrust

Houd een goed slaapritme aan Met PTSS is het vaak moeilijk om te slapen, de nachtrust kan door veel dingen worden verstoord, een persoon kan last hebben van alertheid en hierdoor veel geluiden nog horen die wakker houden, een persoon kan nog veel piekeren of malen of kan door een nachtmerrie wakker worden. De nachtrust…

In het boek “NooitMeerNietMeerSlapen” beschrijven we een aantal functies van de droomslaap.

In het boek “NooitMeerNietMeerSlapen” beschrijven we een aantal functies van de droomslaap. Een van de mogelijke functies is dat tijdens de droomslaap de emotionele verwerking plaatsvindt van alle dingen die we overdag meemaken. Deze theorie stel dat er gedurende de droomslaap geen adrenaline (een aan stress gerelateerd hormoon) aanwezig is in de hersenen en dat…

Nachtangst

Bij pavor nocturnus, ook wel bekend als “nachtangst”, lijkt het alsof iemand plotseling (soms badend in het zweet) wakker wordt. De persoon in kwestie lijkt zeer angstig en een aanval gaat soms gepaard met geschreeuw. Vooral voor de mensen die getuige zijn van een aanval kan het indrukwekkend zijn. Nachtangst komt voor tijdens de Non-REM…

Je hersenen hebben energie nodig.

Je hersenen hebben energie nodig. Hiervoor gebruiken ze glucose (suiker) als energiebron. Via de voeding komt glucose in ons bloed terecht en vervolgens in de hersenen. Op rustige momenten krijgen onze hersenen op deze manier voldoende glucose. Op mindere rustige “piekmomenten” zoals bijvoorbeeld tijdens een examen, een belangrijke presentatie of een intens gesprek kan de…

Bij slapeloosheid is er niet altijd een tekort aan slaap, maar eerder een gebrek aan kwalitatieve slaap.

Bij slapeloosheid is er niet altijd een tekort aan slaap, maar eerder een gebrek aan kwalitatieve slaap. Als je te weinig diepe slaap hebt, zou je eigenlijk overdag slaperig moeten zijn, maar bij mensen met slapeloosheid is dit vaak niet het geval. Zij hebben voornamelijk last van vermoeidheid. Dat is wat anders dan slaperigheid. Het…

Waarom is het belangrijk om uit bed te komen als je niet kan slapen!?

Stimuluscontrole is een techniek die wordt gebruikt in de behandeling van slaapproblemen. Door het toepassen van stimuluscontrole ga je leren om je bed weer te verbinden met slapen. Hoe zit dat? Voor mensen die goed slapen is het bed een plek waar ze tot rust komen en waar ze lekker in slaap kunnen vallen. Voor…

Heb jij nog goede voornemens op slaapgebied?

Heb jij nog goede voornemens op slaapgebied? Hieronder drie redenen waarom het belangrijk is om het komende jaar aandacht te hebben voor je slaappatroon: 1. Een goed slaappatroon kan helpen om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen. Mensen die voldoende slapen, hebben een lager risico op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en…

Welke psychiatrische aandoening gaat het vaakst gepaard met slaapproblemen?

Het meeste onderzoek is verricht naar het verband tussen slapeloosheid en een depressie. Volgens sommige studies lijdt ongeveer 90% van de mensen met een depressie aan slapeloosheid. Dus 9 van de 10 mensen met een depressie slaapt chronisch slecht! Dat zijn schrikbarende cijfers. Ook bij mensen met ADHD komen verschillende slaapproblemen voor. Uit studies blijkt…

Bestaat er een verband tussen PTSS en slecht slapen?

Wat heeft PTSS dan met slaap te maken? Ten eerste slaapt het grootste deel (ongeveer 90%!) van de mensen met PTSS slecht. Daarnaast is een belangrijk kenmerk van PTSS: het hebben van nachtmerries. Nachtmerries treden op tijdens de REM – slaap (ook wel bekend als de droomslaap). Wanneer je in vervelende en stressvolle situaties terechtkomt,…

Advies aan mensen met chronische slapeloosheid

Bij chronische slapeloosheid kan je supplementen slikken wat je wilt, maar wanneer je geen verandering aanbrengt in je gewoonten en gedrag, dan lig je ‘s nachts waarschijnlijk nog steeds wakker. Sterker nog, bepaalde middelen zoals melatonine hebben alleen een indicatie bij een biologische klokstoornis. Dat is iets anders dan chronische slapeloosheid. Indien melatonine gebruikt wordt…

De handleiding slapen geeft u meer informatie over slapen en slaapproblemen,

De handleiding slapen geeft u meer informatie over slapen en slaapproblemen, hoe u de problematiek kunt herkennen en het kunt aanpakken. Door op tijd in te zetten bij lichte slaapproblematiek kunt u veel slaapproblematiek voorkomen die invloed heeft op het dagelijks leven. De handleiding geeft een duidelijk beeld over het omgaan met nachtrust en het…

Slaapdagboek

Wat is het Het dagboek slapen kan u verder helpen meer inzicht te krijgen in uw slaap en uw slaappatroon. Door het bijhouden van het dagboek kunt u stappen zetten om de nachtrust en de dagstructuur aan te pakken. Hoe beter een persoon slaapt hoe positiever een persoon is, hoe minder een persoon slaapt hoe…

Nachtmerrie

Wat is het? Nachtmerries kunnen filmpje zijn van dingen die u heeft beleefd als een gebeurtenis of iets wat misschien zou kunnen gaan gebeuren. Vaak krijgen personen nachtmerrie als ze erg druk zijn in het hoofd, veel stress ervaren rond om bijvoorbeeld toetsen of examen of naar een nare gebeurtenis. Deze gebeurtenissen zijn nog niet…

Ik verminder de twijfel tussen de dag beginnen of een dagje blijven liggen

Wat is het Twijfel komt vaak voor bij personen met mentale problematiek. Het maken van keuze kan vaak erg lastig zijn, het heeft vaak voordelen om langer te blijven liggen en meer te rusten, maar het is ook belangrijk de dag te starten voor een goed dagritme. Een dagje blijven liggen is niet gezond voor…

Slaapmedicatie

Wat is het? Een op de tien Nederlanders gebruikt slaappillen. Vaak gebruiken oudere of personen met mentale problematiek. Slaapmedicatie heeft u in verschillende vormen: inslaper en doorslapers of een combinatie van beide. De meest voorgeschreven slaapmedicatie zijn benzodiazepinen en Temazepam. Slaapmedicatie is een hulpmiddel voor op de korte termijn en bij acute problemen. Herkennen Een…