Wat is het

Personen met PTSS zijn vaak in het jaar de eigen risico volledig kwijt daarnaast kan de persoon een eigen bijdrage hebben die hoog is. Om het vergoed te krijgen moet een persoon minimaal een extra pakket afsluiten boven op het basispakket. Een persoon met PTSS heeft vaak geen werk, omdat het trauma te veel impact heeft op de gezondheid van een persoon. Hierdoor leeft een persoon van een minimaal inkomen

Herkennen

Een persoon kan gevoelig zijn voor geuren, dit kan zijn geuren van verzorgingsproducten maar ook van eten of drinken. Hierdoor is een persoon meer verplicht de duurdere producten te kopen die de geur minder hebben. Dit zijn vaak de neutrale geuren, zonder parfum, die vaak een hogere prijs hebben, veelal zijn het merk producten. Voor de gevoeligheid van smaken kan het zijn dat een persoon minder kan tegen peper of sterke geur, hierdoor moeten er andere producten worden gekocht.

Een verzwaringsdeken kan helpen meer veilig te voelen, signalen kunnen afnemen door de druk. Het geeft meer rust waardoor angsten of stress sneller kunnen afnemen. Een verzwaringsdeken word vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar word wel veel gebruikt bij diverse diagnose.

Wanneer een persoon veel signalen heeft is het fijn wanneer het donker is in een ruimte, door dikke gordijnen of verduisterde gordijnen kan het een stuk donkerder worden waardoor u sneller rust kan krijgen. Het kan zijn dat u last heeft van de geur van leer, geur trigger, hierdoor moet het een ander soort bank worden. Door gevoeliger te zijn voor licht moet een persoon lichte verlichting kopen die niet te fel is.

Voor een persoon kan het openbaar vervoer een probleem zijn als het erg druk is, het is geeft veel prikkels. Hierdoor kan het zijn dat 2de klas reizen met de trein, minder goed mogelijk is en een persoon een 1ste klas kaartje moet kopen. De kosten hiervan zijn er hoog, zeker wanneer een persoon meerdere gesprekken heeft of afspraken in een week. In de bus,metro, tram zijn vaak weinig mogelijkheden. Vaak is de fiets of een auto nog het rustigst.

Gevolgen

Niet alle behandeling voor PTSS word vergoed, wanneer een persoon naar de GGZ gaat word vaak medicatie en behandeling vergoed, van een praktijk is het deels of niet. Voor sommige medicatie die word voorgeschreven moet een eigen bijdrage worden betaald, ook bij GGZ. Vraag het altijd na of het word vergoed en er anders iets anders word voorgeschreven.

Een persoon heeft vaak veel last van signalen, hierdoor kan het zijn dat een persoon meer vermoeid is en hierdoor minder zin heeft om te koken, of dat de persoon het niet lukt. Door het slechte slapen is een persoon vaak al blij het einde van de dag te halen. Het doen van boodschappen kan voor een persoon een hele opgave zijn en soms minder goed lukken omdat de persoon veel signalen heeft op een dag of veel gedachten. Hierdoor kan het vaker voorkomen dat een persoon laat bezorgen of kant en klaar maaltijden heeft.

Plan

Doordat een persoon minder eetlust kan hebben kan het zijn dat een persoon niet alle vitamine en mineralen binnen krijgt, waardoor het vitamine pillen moet kopen of vifit moet kopen om het weer meer in balans te krijgen. Het minder eten kan komen door de signalen die langere tijd hoog zijn of gedachten die lang bezig houden

Om meer rust te ervaren of signalen snel te verminderen als ze hoger oplopen verzwaringsdekens, friemel materiaal, geluidsdempende koptelefoon, de contributie van een sport. Het kan helpen om een koptelefoon op te zetten om overprikkeling te voorkomen, het zorgt dat u minder alert bent op de omgeving en meer geconcerteerd kan werken.

De sport/hobby/yoga is belangrijk voor meer balans te krijgen in signalen, met een minimaal inkomen is het vaak lastig om bij een sportvereniging te zijn. Het is belangrijk om hier dagelijks mee bezig te kunnen zijn, om een goede dagstructuur te hebben en om sociale contacten te onderhouden. Yoga is belangrijk om te leren om beter te kunnen ontspannen en om beter te kunnen slapen.