Zo nodig medicatie

Wat is het?

Zo nodig medicatie is medicatie zoals het woord het al zegt die alleen word gebruikt al het nodig is, als een noodoplossing, als de signalen niet willen zakken wat u ook doet. Het is medicatie die niet dagelijks hoeft te worden ingenomen, maar ook een week niet en dan misschien 2 dagen wel.

Zo nodig medicatie kan zijn als een rustgever, pijnstiller of als slaapmedicatie. De slaapmedicatie heeft zeer nadelige effecten, het helpt wel om te slapen en door te slapen, dus werkend op het moment, maar wanneer u de medicatie niet neemt kunt u niet inslapen, wanneer u het langer inneemt kan het zijn dat slapen vanuit u zelf een groot probleem word. Wanneer u slaapmedicatie gebruik sla af en toe een dag of paar dagen over, om uit uzelf in slaap te vallen.

Medicatie is nooit het eerste waar u aan moet denken als u start met verlichten of veranderen, medicatie is als laatste punt. Er zijn vele dingen die kunnen helpen bij hoge signalen of veel gedachten, door een overzicht te maken met 10 punten die kunnen helpen en die steeds in een vaste volgorde af te gaan, kan het verminderen, deze punten hebben vaak al voldoende verlichting, zeker als er yoga of sporten in staat. Pas als de 10 punten geen effect hebben of te weinig word het tijd voor een zo nodig als lorazepam.

Het is erg afhankelijk hoe een persoon omgaat met medicatie en hoe belangrijk de persoon deze vind, hoe de persoon er in staat. Als een persoon minder met medicatie heeft en meer doet vanuit het eigen lichaam door te werken aan de signalen en gedachten zal het minder snel een zo nodig in nemen als iemand die hier minder mee bezig is.

Herkennen

Zo nodig medicatie is vaak verslavend, een persoon went er snel aan. Door eenmaal te zijn begonnen met de medicatie kan een persoon steeds eerder bij lagere signalen vragen om de medicatie. Een persoon valt de eerste keren na 1 tablet in slaap, ook al is het een lage dosis, na een paar dagen is dit weg en is het alleen verlichting. De eerste dagen zou een 1/2 genoeg zijn terwijl na een paar dagen dit 1,5 zou moeten zijn.

Zo nodig medicatie kan zijn bijvoorbeeld een lorazepam om de signalen en gedachten te verminderen en zo meer rust te ervaren, de medicatie word vaak voor overdag voor geschreven maar kan ook als slaap medicatie worden voorgeschreven omdat het een rustgevend effect heeft, zo word er vaak medicatie voorgeschreven op de bijwerkingen.

Veel personen gebruiken de zo nodig medicatie verkeerd, deze word dagelijks ingenomen met de rest van de medicatie, er word minder gewerkt aan de signalen verlichten en gedachten veranderen, en personen nemen direct de zo nodig medicatie. Een persoon leert hierdoor niet beter om te gaan met de gedachten of signalen, of kan niet handelen als het hoger oploopt, een persoon verleert het.

Om de hoge signalen te verlichten is er vaak geen keuze het is de zo nodig of niks. De zo nodig kan een negatief effect hebben op een diagnose zoals benzo’s (alle medicatie eindigend op pam) bij PTSS. Het heeft een negatief effect op trauma’s, maar de persoon heeft wel last van de herbelevingen, vele gedachten, en komt zo voor het blok te staan, de persoon wil het wel verlichten maar het heeft ook nadelen, de keuze is lastig te maken. Wanneer een persoon het van te voren weet is het lastig te kiezen en is de keuze sneller nee, geen zo nodig.

Behandelen

Zo nodig medicatie is vaak 3x op een dag 3 x 1 tablet. De 3 kunnen al ruim voor het avond is op zijn, de persoon is te snel komen vragen om een nieuwe, vaak is het beleid dat de persoon het zelf aangeeft, hierdoor is er in de avond niks en moet een persoon dealen met het moment ook al het hoger oploopt, op = op.

De zo nodig zou elke keer om hoog moeten in dosis omdat een persoon eraan went, om hetzelfde effect te houden, vaak word dit niet gedaan. Hierdoor blijft een persoon last houden van veel gedachten en hoge signalen, wanneer het wel zou worden gedaan zo het om de paar dagen verhoogd worden en dan is het binnen een maand al 5x a 6x zoveel, wat negatief is voor de gezondheid.

In de mentale gezondheidszorg word vaak gesproken over het opbouwen van een spiegel, om minder signalen te ervaren en minder bijwerkingen te hebben. De spiegel is minder goed omdat het lichaam te veel went aan de werkzame stof, de medicatie is verslavend en een spiegel zou betekenen dat een persoon elke dag het medicijn moet nemen, voor een goed effect, vaak is dit niet het geval aangezien de persoon te snel went aan het medicijn, waardoor er meer nodig is.

Pijnstillers zijn een zo nodig medicatie. Voor een pijnstiller is het logisch dat u deze alleen inneemt als u pijn ervaart, wanneer u geen pijn heeft denkt u ook niet aan de medicatie en neemt u het ook niet in. Door dat u het af en toe inneemt heeft het een goed effect wanneer u wel pijn heeft. Dit werkt hetzelfde voor de kalmeringsmedicatie of slaapmedicatie.

Gevolgen

Zo nodig word vaak als vaste standaard medicatie gegeven, de standaard medicatie is vaak anders dan de zo nodig. Hierdoor kan een persoon veel medicatie binnen krijgen op een dag. De grens wanneer het nodig is verschuift snel, wacht de persoon in het begin lang voor het innemen, word de tijd tussen de medicatie en wanneer een persoon het vraagt korter. Het word dan standaard medicatie + zo nodig medicatie = de dagelijkse standaard. Zo nodig word niet meegerekend als standaard voor de hoeveel dat een persoon mag slikken op een dag.

In een thuissituatie kan de persoon ervoor kiezen meerdere pillen te nemen, de persoon heeft een doosje thuis en moet het hier een week mee doen. Wanneer de signalen na 1 niet stoppen, kan de persoon snel een 2de nemen, hierdoor komen de pillen niet uit voor de gehele week, of het tijdstip er tussen is te kort. De persoon kan niet het geduld hebben te wachten en hierdoor besluiten er 1 extra te nemen, want het moet zakken en stoppen.

Zo nodig mag meestal maar 14 dagen worden voorgeschreven volgens de bijsluiter van het medicijn. In de praktijk gebeurt dit zelden, maar het staat niet voor niks zo vernoemd in de bijsluiter. Medicatie word vaak te lang voorgeschreven zonder af en toe een stop tussen door om meer te werken van uit het eigen lichaam, hierdoor blijft de persoon steeds het medicijn gebruiken en is minder bezig met het dagelijks leven en de signalen zoals ze normaal zijn.

Af en toe stoppen en na een paar maanden zou beter zijn, de medicatie werkt het beste als u het af en toe in neemt, net als paracetamol voor de pijn, als u deze te vaak inneemt heeft het veel minder effect als 1x in de 3 a 4 maanden, van te veel paracetamol kunt u juist meer pijnklachten krijgen, wanneer u dan stopt met de paracetamol neemt de pijn af. Bij de dagelijkse hoeveelheid van 8x 500 mg, kan een persoon immuun worden voor de werkende stoffen als het deze lange tijd inneemt.

Plan

Het is belangrijk de zo nodig te gebruik alleen wanneer het nodig is, als laatste red middel, start altijd eerst met actief iets veranderen door te wandelen en te fietsen of te rusten en kijk of het zakt, zo niet dan kunt u het als nodig nemen. Vaak is het actief iets anders doen genoeg om signalen te verminderen. Maak een signaleringsplan voor moeilijke momenten, deel het in in 4 fase en schrijf hierbij de oorzaak, hoe u het kunt herkennen en de gevolgen en ga per fase opzoek naar oplossingen.

Let op de verslavende werking van zo nodig medicatie en maakt de signalen die u ervaart bespreekbaar met de persoon die het voorschrijft. Houd altijd voldoende tijd van 4 a 5 uur tussen de inname. De medicatie moet vaak inwerken voor u er iets van merkt, dit is gemiddeld 1 uur. Kies er af en toe bewust voor het later in te nemen en eerst zelf te werken aan het verlichten, kijk hoe het gaat, vaak is door verandering van dingen gaan doen, de medicatie niet nodig of pas veel later.

Houd een overzicht bij van de momenten dat u de zo nodig heeft ingenomen, schrijf de reden dat u het gaat innemen erachter, zo blijft u bewust van de momenten van inname en de actie die u neemt. Zo is het duidelijk hoeveel en wanneer u het inneemt en of u het steeds eerder bij lagere signalen gaat innemen. Houd zoveel mogelijk de grens aan.

Blijf elke dag bezig met het herstellen en verbeteren van de signalen en gedachten, blijf opzoek gaan naar dingen die u rust kunnen geven, start met elke dag rek en strekoefeningen om het lichaam soepel te houden en minder spanning in het lichaam. Zie elke dag als een nieuwe kans om dingen aan te pakken en probeer het elke dag opnieuw. Blijf zoeken naar mogelijkheden om meer balans te krijgen in de signalen en gedachten.

Lees de bijsluiter van de medicatie die u heeft voorgeschreven altijd door, weet wat u in neemt en hoeveel u in neemt. Heeft u vragen of medicatie wel bij elkaar kan of dat het niet te veel is, stel uw vragen aan uw apotheek, zij hebben een eerlijk onafhankelijk oordeel hierover. De arts zou bijna altijd zeggen dat het mogelijk is, vaak word er te weinig op gelet of het wel bij elkaar kan.