10 reacties

 1. Floris schreef:

  Grip

  Het is belangrijk te leren van de momenten van angst, dit kan door het bijhouden van een schema of te leren met vorige momenten. Veel personen denken zichzelf te kennen, maar door een onderzoek te starten komen er nieuwe inzichten, die meer duidelijkheid geven, zodat u beter weet waar het vandaan komt en hoe het verloop is. Lees verder in onderzoek angst en signaleringsplan angst en paniek.

  Het is belangrijk dat u de triggers kent, weet welke gedachten er opkomen en dat u stukje kunt herkennen om het eerder te stoppen, zoals bepaalde gedachten die opkomen. Stel uzelf hiervoor bijvoorbeeld de vragen: Waar ben ik bang voor? Wat voel ik als ik bang ben? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Hoe reageer ik hierop? Wat betekent deze angst voor mijn leven? Maak hiervan een signaleringsplan in de fase wind storm tornado en orkaan.

  Wanneer de angsten aanblijven houden en u er geen grip op kan krijgen of als het uw dagelijkse leven gaat beïnvloeden is het belangrijk verder te gaan zoeken naar hulp, die u kan helpen om de angsten aan te gaan pakken, zoals bijvoorbeeld met EMDR. Blijf niet lopen met de angstklachten deze kunnen naar enige tijd chronisch worden en verergeren. Het is belangrijk om ze aan te gaan pakken met hulp.

  Deze zijn er speciaal voor u op momenten dat het minder gaat of om een contactmoment te hebben, de personen zijn vaak ervaringsdeskundige of hulpverleners, zij kunnen u een luistert oor bieden en soms doorverwijzen. Het kan helpend zijn wanneer er even niemand anders is om toch uzelf te kunnen uiten.

 2. Accepteren

  Door te blijven zitten blijven de gedachten het gevoel zoals ze zijn of worden juist erger. Bij angsten kunt stil zitten waardoor de gedachten juist veel erger worden, kleine dingen, die u normaal gewoon vind, kunnen dan juist angsten gaan geven. Het is belangrijk om in actie te komen en te gaan bewegen om het patroon te doorbreken. Loop naar bijvoorbeeld de keuken en neem wat te eten of te drinken, het stukje bewegen zorgt er al voor dat het gaat veranderen.

  Het is belangrijk te accepteren dat u nu angsten ervaart, u heeft het signaal erkent en kunt nu direct aan de slag om het te gaan aanpakken. Het erkennen en herkennen van de signalen, gevoelens en gedachten is belangrijk om het op tijd te kunnen aanpakken en stoppen. Verzet u niet tegen de angsten hierdoor kunnen de angsten uit erger worden. Het accepteren geeft duidelijkheid aan uzelf waardoor u weet wat u moet gaan doen.

  Schrijf de gedachten van u af in een dagboek, wat geeft u de meeste angsten en wat maakt dat het zo erg is? Het opschrijven kan helpen om de gedachten meer met rust te laten. Het schrijven aan de hand van de 5 g methode kan helpen om het in vaste stappen op te schrijven, waardoor u ook in de stappen vaker gaat nadenken. Schrijf niet te lang want hierdoor gaat u er juist meer over na denken en kan de angst juist blijven. Schrijf het op en klap het boek dicht en ga iets anders doen. Schrijf ook positieve dingen op die ervoor zorgen dat u zich beter of fijner gaat voelen.

 3. Silvia schreef:

  Lezen over angsten is belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over wat het precies is, hoe het kan opkomen, wat de gevolgen kunnen zijn en om ideeën te hebben wat u er aan kunt doen. Lees de tips en probeer deze uit en kijk hoe goed het u heeft geholpen. Wat zou er anders aan moeten om het meer effect te laten hebben? Pas de tip aan zodat deze voor u goed werkt.

  Praat over de angsten die u ervaart met personen die u vertrouwd, vraag de persoon om hulp en u te helpen om er beter mee om te gaan. Probeer worden te geven aan het gevoel, probeer u te uiten over de angsten, het kan op luchten om erover te praten en te weten dat u iemand heeft die u hierbij wilt helpen.

  Schrijf voor u zelf een stukje wat u wel wilt gaan vertellen, want u hoeft niet alles te delen, dit geeft meer duidelijkheid en een duidelijke grens. Sluit u niet af voor andere, krop het gevoel en emoties niet op, het is belangrijk om het te uiten om het te verbeteren. Kijk naar de mogelijkheden van een lotgenoten groep in de buurt om te praten en ervaringen te delen.

 4. Zorg voor vaste momenten op een dag dat u elke dag meer rust neemt, het is belangrijk om een goede dagstructuur te hebben waardoor u minder angsten ervaart. Hoe meer momenten met afleiding en leuke dingen doen, hoe minder gedachten er op komen, hoe minder angsten u ervaart. Zoek naar dingen die voor u helpen om meer rust te vinden, zoals gaan bewegen, schilderen, schrijven, sporten.

  Hoe meer ritme en regelmaat erin zit hoe beter het is om er grip op te houden en hoe meer ontspannen u bent. Maak een overzicht van 10 activiteiten die u kunnen helpen in de verschillende fase en loop het lijstje in een vaste volgorde af, hierdoor word het een gewoonte om zo te handelen als de angsten op komen. Hang het lijstje op een vaste plaats bijvoorbeeld in de keuken waar u regelmatig langsloopt, zo word u er steeds aan herinnerd.

 5. Wanneer u angsten ervaart is de eerste reactie gaan vermijden, bijvoorbeeld van plekken die meer angsten geven of van bepaalde situatie om de angst maar niet te hoeven voelen. Het lijkt een oplossing maar op de langere termijn gaat u steeds meer vermijden en blijft u meer binnen, hierdoor kan het zijn dat u minder contacten heeft met andere.

  Het is belangrijk om een manier te vinden, hoe het goed voelt in de situatie, hoe u de angsten kan parkeren. Hiervoor is het belangrijk om te leren van de momenten met angst, wat u angsten geeft, wat het kan verergeren en hoe u dit kunt aanpakken. Bedenk een manier hoe u het toch kunt gaan doen, bereid u voor op de spanning die gaat komen en kijk hoe u dit kunt verbeteren.

  Wanneer u op de plek bent die de angsten geeft, spreek u zelf toe, stel uzelf gerust. Stel uzelf de vragen: Moet ik bang zijn? Is het onveilig? Waarom voel ik dit nu? Vaak komt u er achter dat het gevoel niet klopt met de situatie. Zeg dan het is oke ik ga … bijvoorbeeld lekker shoppen en … en … kopen. Het veranderd de gedachten van het moment.

 6. Verdiep u in de angsten

  Het is belangrijk te leren van de momenten van angst, dit kan door het bijhouden van een schema of te leren met vorige momenten. Veel personen denken zichzelf te kennen, maar door een onderzoek te starten komen er nieuwe inzichten, die meer duidelijkheid geven, zodat u beter weet waar het vandaan komt en hoe het verloop is. Lees verder in onderzoek angst en signaleringsplan angst en paniek.

  Het is belangrijk dat u de triggers kent, weet welke gedachten er opkomen en dat u stukje kunt herkennen om het eerder te stoppen, zoals bepaalde gedachten die opkomen. Stel uzelf hiervoor bijvoorbeeld de vragen: Waar ben ik bang voor? Wat voel ik als ik bang ben? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Hoe reageer ik hierop? Wat betekent deze angst voor mijn leven? Maak hiervan een signaleringsplan in de fase wind storm tornado en orkaan.

 7. De volgende titels worden aanbevolen voor zelfhulp:

  Leven met een paniekstoornis, F. Sterk& Sjoerd Swaen, ISBN 90-313-3561-4

  De angst de baas uit de greep van angst, Dr. Frits Winter (1998), ISBN 90 5513 233 3

  Dat durf ik niet, Theo ijzermans en Anette Heffels (1993), ISBN 90 6009 626 6

  Leven met een dwangstoornis, F.Sterk & Sjoerd Swaen, ISBN 90-313-3562-2

  Leven met een sociale fobie, Joke Krogten, ISBN 90-313-3878-8 Bohn Staffleu Van Loghum

  Ontspan jezelf. Oefeningen voor lichaam en geest, B. Peter en W. Gerl (1977), ISBN 90 204 3249 4

  Ik word opeens zo raar. Over spanning en hyperventilatie (serie Zorgen voor jezelf), Michel Roborgh, ISBN 90 6009 757 2

  Fobie. Over sociale angstsoornis, straatvrees en andere fobieën (serie spreekuur thuis) Paul Wisman en Arthur van Gool (1999), ISBN 90 6611 106 2

 8. Kijk jouw angst in de ogen!

  Het is belangrijk niet weg te lopen voor de angsten die u ervaart, het lijkt op het moment het makkelijkste om te vluchten maar het is belangrijk erbij stil te staan, het er te laten zijn, het te accepteren, om het te kunnen verwerken. Wanneer u een angst bui krijgt ervaart u zeer veel angsten, hoe verder het doorgaat hoe meer gedachten er op komen, dit kan door elkaar gaan lopen en kan het paniek worden.

  Als u een angstaanval krijgt, word u overspoeld door angst. U wilt het verbergen, er niet aan denken, maar de angst lijkt overal rond te spoken. Omdat de angsten over zijn, is er geen plek waar een persoon zich veilig voelt, tot rust kan komen, het kan veranderen of aanpakken. Het gevoel van de angst kan hierdoor juist groter worden. Het aankijken van de angsten is het accepteren dat ze er zijn en schakelen.

  Het is belangrijk om de angsten te kunnen aan kijken, hoe beter u het kunt aan kijken, hoe minder heftig het is om het te ervaren, hoe meer rustig de gedachten nog zijn, hoe beter u kunt denken over een oplossing die nu kan gaan werken. In angsten is het vaak minder goed mogelijk direct te handelen of te starten, maak een stappenplan die u kan helpen aan de hand van korte stappen om een bui te verminderen als een handvat.

  Als u de angst probeert weg te stoppen, dan gaat het juist spoken. Hoe meer u er tegen in gaat hoe erger het word. Het geeft gedachten die de angsten in stand houden, de gedachten die hiermee te maken hebben kunnen de angsten versterken en zijn vaak moeilijk te stoppen.

  “Het is oké om angstig te zijn”, is een mooie zin om tegen uzelf te zeggen. Bij heftige angstaanvallen is het belangrijk hulp te zoeken en er niet alleen mee te blijven. Het is belangrijk de angsten te verwerken en de angsten te kunnen omdraaien om er meer van te leren en beter ermee om te kunnen gaan.

 9. Ademhaling

  Wanneer u veel angsten ervaart gaat u anders ademhalen, hierdoor blijft alles in stand, het is belangrijk om weer op de juiste manier adem te halen. Bij angsten gaat u vaak door u mond ademen en krijgt u het benauwd. Met een simpele oefening kunt u weer meer grip op de angsten krijgen. Het kan helpen om de hand op de buik te leggen en hierop te concentreren en te gelijk te tellen tot 100.

  Wanneer u deze oefening regelmatig doet, kunt u de oefening ook zonder hand en weet u hoe het werkt, hierdoor kunt u het ook buiten toepassen als het begint op te lopen. De techniek is de buik helemaal intrekken en een paar tellen vast te houden, adem inhouden en dan doorademen en loslaten en dit in herhaling.

  Angst wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze gedachten. Belangrijk daarom is om uit je hoofd te gaan. Mijn tip hierbij is: denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Ga van het hoogste punt (je hoofd met al je gedachten) naar het laagste punt (je voeten). Dus denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Focus daarop!

  Wanneer u veel angsten ervaart gaat u anders ademhalen, hierdoor blijft alles in stand, het is belangrijk om weer op de juiste manier adem te halen. Bij angsten gaat u vaak door u mond ademen en krijgt u het benauwd. Met een simpele oefening kunt u weer meer grip op de angsten krijgen. Het kan helpen om de hand op de buik te leggen en hierop te concentreren en te gelijk te tellen tot 100.

  Wanneer u deze oefening regelmatig doet, kunt u de oefening ook zonder hand en weet u hoe het werkt, hierdoor kunt u het ook buiten toepassen als het begint op te lopen. De techniek is de buik helemaal intrekken en een paar tellen vast te houden, adem inhouden en dan doorademen en loslaten en dit in herhaling.

 10. Veranderen

  Zorg voor vaste momenten op een dag dat u elke dag meer rust neemt, het is belangrijk om een goede dagstructuur te hebben waardoor u minder angsten ervaart. Hoe meer momenten met afleiding en leuke dingen doen, hoe minder gedachten er op komen, hoe minder angsten u ervaart. Zoek naar dingen die voor u helpen om meer rust te vinden, zoals gaan bewegen, schilderen, schrijven, sporten.

  Hoe meer ritme en regelmaat erin zit hoe beter het is om er grip op te houden en hoe meer ontspannen u bent. Maak een overzicht van 10 activiteiten die u kunnen helpen in de verschillende fase en loop het lijstje in een vaste volgorde af, hierdoor word het een gewoonte om zo te handelen als de angsten op komen. Hang het lijstje op een vaste plaats bijvoorbeeld in de keuken waar u regelmatig langsloopt, zo word u er steeds aan herinnerd.

  Wanneer u angsten ervaart zorgen de gedachten vaak voor meer angsten, door de gedachten te veranderen, kunnen de angsten weer afnemen. Het is belangrijk het patroon van het gevoel en de gedachten te doorbreken. Maak bijvoorbeeld een positief dagboek met dingen die u heeft behaald, dingen die goed gaan, die u op deze momenten kunt gebruiken, om de gedachten te veranderen met helpende gedachten.

  Stel uzelf gerust: ik ben nu veilig, ik hoef niet bang te zijn en start een activiteit die u leuk vind. Overstem de gedachten die u angsten geven met het luisteren naar muziek met een koptelefoon, door actief te luisteren naar de muziek hebben de gedachten die u angsten geven geen kans meer. Door mee te zingen en te bewegen, kan het gevoel sneller zakken. Het kan helpen om te luisteren naar gesproken meditatie of naar pam fluit muziek.

Geef een reactie