3 reacties

  1. Hoe vaker u gaat liggen hoe sneller dit een gewoonte word.

    Wanneer u minder heeft geslapen en meer vermoeid bent wilt u meer gaan liggen, wanneer u zich minder goed voelt op een dag gaat u even liggen, voor u het weet bent u elke dag meer gaan liggen en is er in een week veel minder gebeurt. Door het liggen word u niet uitgerust, blijven er dingen liggen, voelt u zich naar dat er weinig is gedaan.

    Wanneer een persoon in een week vaker is blijven liggen is het vaak een gewoonte geworden in het weekend en zal de persoon ook dan in de middag even gaan liggen. Het aanleren van een gewoonte is makkelijk het afleren kan lang duren. Het overdag slapen of rusten kan veel invloed hebben op het slaappatroon, blijf zo lang mogelijk wakker en ga vroeg slapen.

    Hoe vaker u gaat liggen, hoe meer kans op problematiek. De hoeveelheid zegt veel over hoe het nu met u gaat in vergelijking met een normale week. Het is belangrijk opzoek te gaan naar de reden van meer gaan liggen en rust zoeken op deze manier, het geeft aan dat er iets niet helemaal goed gaat in het lichaam.

    Voor personen met mentale problematiek is een gewoonte vaak sneller een gewoonte als zonder problematiek. Bij PTSS kan het naar enkele keren al veel meer gewoon gaan voelen. Door het blijven liggen of vaker gaan liggen neemt problematiek toe, de kans op somber of een depressie word steeds groter. Personen met PTSS zijn gevoelig voor gewoontes.

    Het is goed om af en toe een dag te nemen dat het kan en mag, het even toe te laten om de volgende dag weer verder te gaan met de dagstructuur. Zoals bijvoorbeeld op zondag, het is zondag ach een rustdag, ik rust vandaag wat meer uit en morgen is het maandag dus start ik weer op.

  2. Voorkom

    Als naasten is het fijn voor de persoon dat u er dagelijks bent en naar de persoon wilt luisteren en helpen, maar dit kan ten koste gaan van uw eigen nachtrust, of gezondheid, voorkom uitputting. Neem tijd voor uzelf, zoek zo nodig professionele hulp en word geen hulpverlener. Een persoon met een depressie is vaak besluiteloos en kan moeilijk kiezen, het is belangrijk om te kiezen om de grenzen duidelijk kort en bondig aan te geven en deze op te schrijven.

    Depressieve gedachten kunnen zeer nare gevolgen hebben. Een depressie kan voor naasten erg zwaar en moeilijke tijd zijn. De naasten moet stevig in de schoenen staan om iemand met een depressie te kunnen helpen of ondersteunen. Een persoon met een zware depressie kan voor naasten een zware belasting zijn. Naasten gaan maar door en vergeten zichzelf. Vraag op tijd hulp wanneer het zwaar word, maak het onderwerp bespreekbaar voor meer begrip en een oplossing. Praat over uw zorgen, zorg ervoor dat u het goed verwerkt en er geen last van gaat krijgen als meer piekeren, aanhoudende stress of spanning

  3. Grenzen

    Voor een persoon is het fijn wanneer een naasten er 24 uur zou zijn, maar dit is niet mogelijk, geeft duidelijk aan wat kan en niet kan, dit voorkom ruzie of discussies. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven waar uw grenzen liggen en wat u wel of niet kunt doen voor de persoon. Aan een naasten die overbelast is heeft de persoon niks en u ook niet.

    Een maatje kan u helpen regelmatiger naar buiten te gaan omdat deze vaker kan komen dan een hulpverlener. Een hulpverlener komt vaak 1 x per week en voor de rest van de week word er verwacht dat u hetzelfde kunt en doet zoals het naar buiten gaan of boodschappen doen. De hulpverlener zo 1x per week mee kunnen, maar dit is niet de oplossing om het beter zelf te kunnen.  Er is een probleem van veel stress tot schreeuwen aan toe. Dit probleem veranderd pas als u de controle beter onder controle krijgt en als u dagelijks oefent dit te verbeteren. Vaak word dit niet door de mentale gezondheidszorg aangeleerd maar is wel zeer belangrijk.

Geef een reactie