6 reacties

 1. Blijf niet zitten in een herbeleving

  Het helpt niet om te blijven zitten in de situatie, stil zitten op een stoel of bank. Hoe meer u stil blijft zitten op dezelfde plek hoe meer een herbeleving kan toenemen. De gedachten kunnen steeds meer in een herbeleving komen en steeds meer trauma gedachten oproepen, waardoor signalen toenemen. Hoe meer u stil zit hoe meer gedachten, hoe meer signalen, hoe sneller alles gaat.

  Door te blijven zitten kan een herbeleving extra lang duren en kan het zijn dat u een gehele dag met trauma gedachten zit als gevolg van de herbeleving. Door een herbeleving vergeet u de tijd, want u bent in gedachten, hierdoor kan het voor u 5 minuten lijken terwijl er een halve dag voorbij is.

  Met herbelevingen kan het heel wisselt zijn wat helpt en wat niet. Het is belangrijk voor uzelf een overzicht te maken van punten die niet helpen en die u niet nog een keer moet proberen in een herbeleving. Voor een herbeleving zijn vaak vele mogelijkheden nodig om het echt te stoppen, het is vaak een combinatie van mogelijkheden.

  Ga naar een plek waar u zich fijn voelt, bijvoorbeeld bij vrienden, buiten in het park of in een andere kamer. Start een activiteit om meer rust te krijgen. Of probeer te rusten met bijvoorbeeld de tv aan of muziek.

 2. Sophie schreef:

  Vermijd tijdelijk het nieuws en praat programma’s die kunnen zorgen voor een herbeleving, door een trigger die met het trauma te maken heeft. Het nieuws kan veel invloed hebben op hoe u zich voelt en wat er in u om gaat. Zeker nieuws van geweld en rampen heeft een grote impact op een persoon. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over iets wat u zelf heeft meegemaakt, of iets wat vergelijkbaar is.

 3. Dagindeling bij een herbeleving

  Ondanks de herbelevingen is het belangrijk om een goed ritme te hebben op een dag, dit kan ervoor zorgen dat de herbelevingen minder vaak opkomen, omdat u bezig bent met een vaste structuur en minder erover nadenkt. Het is belangrijk om voldoende te slapen, met voldoende uren, dit is vaak lastig als u overdag minder heeft gedaan, hierdoor kunnen nachtmerries sneller opkomen.

  Het is belangrijk overdag actief te zijn, de gedachten en emoties te uiten door bijvoorbeeld te schrijven, te gaan sporten of door te tekenen. Hoe leger het hoofd is hoe minder herbelevingen. Zorg overdag voor voldoende afleiding in leuke dingen, zoals wandeling in de natuur, op bezoek bij vrienden of door iets leuks te gaan plannen voor volgende week, waar u naar uit kunt kijken.

  Kies voor vaste momenten van ontspanning, bijvoorbeeld in de avond, door het kijken van tv en daarna een ontspanningsoefening te doen om beter en rustiger te slapen. Het is belangrijk elke dag bezig te zijn met de structuur om zoveel mogelijk grip te houden op de gedachten en signalen. Wanneer u een mindere dag heeft, doe de dag wat minder maar blijf actief. Start de volgende dag als een nieuwe dag met nieuwe kansen en mogelijkheden.

 4. Het is belangrijk om een herbeleving te bespreken en samen te kijken hoe u dit kunt aanpakken en voor een deel kan voorkomen. Het uiten van een herbeleving kan het trauma voor een deel verwerken en u gerust stellen door het erover te hebben. Kies een persoon die u vertrouwd om het er over te hebben, die het geduld heeft om naar u te luisteren, ook na de zoveelste keer.

  Soms kan het lastig zijn om uw gevoel gedachten of emoties te uiten, het is vaak ook iets persoonlijks, kijk naar andere manieren om het te uiten, bijvoorbeeld door het op te schrijven in een blog of aan de hand van een methode of het gewoon van u afschrijven wat opkomt. Vind u het lastig tegen een ander te praten kunt u het ook opnemen met u telefoon en het zo uiten.

 5. Door hard op te praten tegen uzelf komt u uit een herbeleving, u komt dan meer naar het hier en nu. Dit kan bijvoorbeeld door te tellen tot 100 of door achteruit te tellen van 20 terug naar 1. De gedachten zijn gefocust op het tellen waardoor u minder met de gedachten van een herbeleving bezig bent. Noem de dingen die u ziet, welke vorm ze hebben, welke kleur en ga net zolang door tot de gedachten afnemen.

  Stel uzelf gerust door te zeggen ik heb een herbeleving, kijk om u heen en bevestig voor u zelf dat het een veilig plek is waar u nu bent. Noem de datum van vandaag, de dag van vandaag en het jaartal. En herhaal ik ben veilig. Benoem de dingen die u afgelopen week gegeten hebt, ik heb vandaag … gegeten, gisteren … gegeten enzovoort.

 6. Barbara schreef:

  Ga verzitten van plek, loop een rondje, kom in beweging, hoe meer u gaat bewegen hoe meer het gaat stoppen of u de gedachten kunt veranderen. Loop bijvoorbeeld naar de keuken om wat te drinken te halen en wat te eten. Het lopen zorgt dat gedachten kunnen veranderen en u niet meer gefocust bent op het trauma. Blijf niet in de gedachten zitten hierdoor kunnen gedachten blijven hangen en toenemen.

  Vaak helpen eten, drinken al voor een deel om gedachten te kunnen veranderen. Door minder in het hier en nu te zijn vergeet een persoon te eten of te drinken. Het lopen veranderd de gedachten en signalen, waardoor er iets van rust ontstaat. Maak er een vast patroon van stap 1 heb ik gegeten? stap 2 heb ik gedronken? stap 3 heb ik … gedaan? enzovoort. Door een vast patroon alles na te lopen bent u al begonnen met anders te kijken naar de situatie.

Geef een reactie