11 reacties

 1. Houd uzelf wakker tot vanavond en ga dan pas vanavond slapen. Zorg overdag voor voldoende beweging waardoor u meer moe bent, alles heeft kunnen loslaten waardoor u vannacht beter kan slapen. Ga opzoek naar de oorzaak van het probleem wanneer u vaker slecht slaapt en probeer dit aan te gaan pakken, werk er elke dag aan zodat het op de lange termijn veel minder voorkomt.

 2. Lodewijk schreef:

  Ga naar buiten, indien mogelijk fiets of wandel naar uw werk. Zonneschijn doet wonderen. Het direct actief bewegen maakt u weer meer wakker, het zorgt ervoor dat u nieuwe energie krijgt en de vermoeidheid los laat. Doe het belangrijkste werk eerst als u bent aangekomen op uw werk.

  Nu heeft u nog de meeste energie over om lastige zaken of ingewikkelde dingen te gaan doen of uitvoeren, hoe later op de dag hoe meer vermoeidheid er is hoe zwaarder het word deze taken te doen. Maak een goede planning om de dag zo goed mogelijk door te komen. Bewaar taken waar u minder over hoeft na te denken voor later op de dag, hiervan kunt u zo in slaap vallen.

 3. Vincent schreef:

  Met PTSS is het vaak moeilijk om te slapen, de nachtrust kan door veel dingen worden verstoord, een persoon kan last hebben van alertheid en hierdoor veel geluiden nog horen die wakker houden, een persoon kan nog veel piekeren of malen of kan door een nachtmerrie wakker worden. De nachtrust van een persoon is vaak erg kort.

  Het is belangrijk om het ritme van op tijd slapen en op tijd weer op aan te houden, het gewone normale dagritme. Met PTSS is het vaak fijner om in de avond of nacht te leven omdat het dan rustiger is , de persoon minder triggers heeft, wanneer een persoon dit voor langere tijd doet kan het patroon veranderen van dag nachtritme, naar nacht dag ritme. Een persoon met PTSS kan er snel een nieuwe gewoonte van maken om in de nacht wakker te zijn.

 4. Na de lunch kan de vermoeidheid extra toeslaan. Een middagdutje kan dan zeer verkwikkend werken. Het helpt al om de ogen 10 tot 20 minuten te sluiten. :et wel op dat u dit doet voor 15.00 uur anders is het erg kort op de nachtrust, en bent u langer wakker waardoor het dag nacht ritme kan veranderen.

  Het is belangrijk overdag op te staan en de dag te beginnen hoe u zich ook voelt, u kunt altijd in de middag nog even wat gaan rusten. Het starten van de dag is belangrijk om een goede dagstructuur aan te houden. Het hebben van vaste activiteiten kunnen helpen meer rust te ervaren op een dag waardoor u beter kunt slapen.

 5. Bent u boos, bezorgd of zit u ergens mee? Probeer deze gevoelens niet mee naar bed te nemen. In veel gevallen blijven zorgen door het hoofd spoken, waardoor het piekeren begint. Het is belangrijk om het hoofd rust te geven voor het slapen gaan, zet op tijd de tv uit, doe een oefening of schrijf gedachten van u af om uw hoofd te legen. Wees overdag actief met bewegen om signalen te verminderen. Hierdoor kunt u beter en rustiger slapen. Voorkom overprikkeling op de dag door het maken van een signaleringsplan.

 6. Doe 15 minuten voor het slapen gaan aan relax en ademhalingsoefeningen, zo is uw lichaam is rust en kunt u makkelijker in slaap vallen. Door de rust in uw hoofd en de gedachten die uit staan, komen nachtmerries minder makkelijk voor. Heeft u regelmatig nachtmerries en hebben bovenstaande stappenplan niet geholpen vraag dan advies bij de huisarts en laat u doorverwijzen naar de mentale gezondheidszorg wacht hier niet te lang mee omdat nachtmerries voor grote slaapproblematiek kunnen zorgen.

 7. Voedingsstoffen die de slaap stimuleren zijn producten met Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur,. Deze stof in de meest eiwitrijke voeding zoals yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Ook kan helpen fruit dat rijk is aan melatonine, zoals zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Daarnaast werkt rooibos thee of groene thee motiverend voor de rust.

 8. Een van de basis punten bij herstel van stress zijn: zorg voor een goed dag- en nachtritme. Structuur in uw dag kan zo helpend zijn bij uw herstel. Het is belangrijk om een dag goed in te plannen met voldoende ruimte voor rust en ontspanning. Om de planning niet te vol te zetten met activiteiten, zodat er niet te veel haasten is, wat stress geeft. Zorg voor betere nachtrust door het doen van een ademhalingsoefening en door het op tijd stoppen van beeldschermtijd, ruim 1 uur van te voren, het zorgt voor meer rust in gedachten beter voor de ogen en u kunt rustiger slapen.

  Beweeg overdag voldoende en ben actief bezig, hoe meer u beweeg, hoe meer rust u kunt vinden in de avond om te gaan slapen. Hoe meer bewegen hoe meer u moe bent waardoor u snel in diepe slaap valt. Schrijf gedachten zoveel mogelijk van u af, door het hoofd te leggen, ervaart u meer rust.

 9. Is jouw kamer ’s nachts donker genoeg?

  Wanneer het niet voldoende donker is in de kamer, slaapt u veel slechter en minder diep, dit kan gevolgen hebben voor het aantal uren dat u slaapt en voor uw bloedspiegel.

  Wat kunt u hieraan doen:

  Het is belangrijk dat uw kamer zo donker mogelijk is. Kijk naar verduisteringsgordijnen of gordijnen van een dikke stof zoals velours. Deze zijn ook goed voor de warme zonnige dagen om het huis koeler te houden. Zonder dat er geen lichtbronnen zijn in uw slaapkamer, zoals televisies, computers en nachtlampjes. Haal deze zoveel mogelijk weg uit de slaapkamer.

  Zorg voor goed sluitende deuren zodat er geen licht tussen de kieren kan, zet waar nodig een tochtstrip er tussen. Sluit de deuren voor het slapen gaan. Kijk naar de mogelijkheden van een slaapmasker dat u voor u ogen kan doen om het meer donker te maken, deze zijn te koop bij de drogist.

  Zet uw telefoon uit voor het slapen gaan, of op de slaapstand, zodat u niet gestoord word door het licht of bellen. Laat uw smartphone in de woonkamer, dit kan uw nachtrust verstoren door erop te kijken. Wanneer u langer in het licht kijkt ben u klaar wakker. Kies voor een wekker zonder licht zoals een digitale wekker

 10. wendela schreef:

  Starten van de dag

  Wanneer u slecht slaapt is het belangrijk om de dag te gaan beginnen net als elke andere dag. Neem uzelf voor als het niet gaat dat u in de middag even gaat liggen voor een uurtje rust. Vaak blijkt overdag omdat u bezig bent dat het uurtje niet nodig is en het als avond is voor u het weet. Plan op dagen dat u minder heeft geslapen iets minder in, geniet van de natuur als het kan met mooi weer, ga iets leuks doen.

 11. Door de dag gewoon te beginnen en de dingen te doen die u normaal altijd doet, blijft u in het ritme, het ritme is belangrijk om niet al te veel stil te staan bij de slechte nachtrust. Het kan erg verleidelijk zijn om weer terug in bed te kruipen, maar hierdoor voelt u zich vaak niet beter, maar juist meer vermoeid, u gaat u wel beter voelen als u op de dag van alles heeft gedaan.

  Wanneer u overdag gaat slapen, ben u klaar wakker als het bedtijd is, zo u dan gaan liggen valt u vaak niet in slaap. Of u gaat juist heel laat naar bed waardoor u laat wakker bent en het ritme van dag en nacht veranderd. Ga deze dag wat vroeger slapen, maar houd u zoveel mogelijk aan de vaste tijden die u normaal heeft.

  Een uurtje eerder gaan liggen kan prima voor een keer maar maak hiervan geen gewoonte. Het is belangrijk om zo min mogelijk overdag te gaan liggen om een goed dag en nacht ritme te houden. Van overdag meer te gaan liggen kunt u mentale problematiek krijgen, voelt u zich vaak meer vermoeid.

Geef een reactie