12 reacties

 1. Maak een stress thermometer van uw eigen stress. Wat kunt u doen, wanneer het in groen zit en wat kunt u doen als het in rood zit? Hoe ervaart u dit? wat is de oorzaak? Wat heeft u geprobeerd?

  De thermometer is een lijn met 4 vlakken van normaal tot extreem. Dit geeft een duidelijk beeld hoe de stress kan verlopen. Door de oorzaak het gevoel en een oplossing erbij te zetten kunt u deze in elke bui erbij pakken en kijken wat u kunt doen als een lijndraad en hulpmiddel. Vul het schema 1x per maand aan, bewaar de andere in een map zodat u nog kunt terug kijken wat u heeft geprobeerd en wat heeft gewerkt. Zorg voor voldoende kennis, kunde en vaardigheden om de stress aan te pakken.

 2. Muziek

  Luister naar muziek met een koptelefoon, zing en dans mee op het ritme van de muziek, het zorgt dat de spanning meer weg kan. En langer wegblijft. Luisteren naar muziek met een trager ritme uw hartslag wat bij stress vaak te hoog is. Dansen maakt vrolijk. Let op de manier van ademhalen, blijf ook bij stress ademen door uw neus. Door stress is de kans groot dat u door uw mond gaat ademen waardoor uw hartslag sneller gaat en u het meer benauwd krijgt.

  Laat uw mobiel een keer thuis en beperk het aantal tijd achter een scherm. De bliepjes van een mobiel zorgen voor meer alert op de mobiel en geven stress. Laat de telefoon eens thuis tijdens het boodschappen doen hierdoor voelt u zich meer rustig. Het felle licht van een scherm zorgt voor stress, zet de scherpte lager.

  Vraag hulp aan lotgenoten, naasten of mentale gezondheidszorg.

 3. Realiseer

  u dat u voorgaande buien heeft overleefd, maar dat er altijd verbeterpunten zijn, blijf dagelijks letten op de signalen en houd deze in balans, door op tijd te reageren wanneer het iets oploopt, te weten hoe u kunt handelen, en wat u kunt doen of moet doen. Maak een plan met verbeterpunten voor een maand en werk hieraan, evalueer naar een maand en maak een nieuw plan, zo kunt u stappen zetten.

  Realiseer u dat u voorgaande buien heeft overleefd, maar er altijd doelen zijn die belangrijk zijn aan te pakken, start met kleine wekelijkse doelen om dingen meer bij te gaan houden. Probeer het doel uit en evalueer het na een week en pas het doel aan met een verbetering. Schrijf de behaalde doelen en alle positieve momenten op in een positief dagboek, u heeft het gehaald, het is gelukt, het geeft kracht om door te gaan, het houd de motivatie erin om door te zetten.

  Realiseer u dat u voorgaande buien heeft overleefd, door er een moment meer bij stil te staan ziet u hoe ver u al bent gekomen, welke stappen al zijn geweest, wat u al heeft gedaan, u bent op de goede weg, het is belangrijk om deze weg te houden. Realiseer u dat u voorgaande buien heeft overleefd, hierdoor heeft u veel ervaring die een ander persoon kunnen helpen, zoals u heeft u dit overleeft, hoe is het gekomen, wat heeft u gedaan, het zijn vragen die andere lotgenoten bezig houden, door kennis en ervaring te delen, kunnen andere een stapje hoger beginnen met de aanpak.

 4. Oefening

  In hoeverre heeft u geleerd de signalen onder controle te houden en gebruik te maken van een signaleringsplan in de fase wind storm tornado en orkaan? Door hier gebruikt van te maken kunt u leren meer grip te krijgen op de fase en niet te laten oplopen, het plan geeft duidelijk aan wat er moet gebeuren. Start een onderzoek naar u zelf om meer te leren over de PTSS en wat dit voor u betekend. het is belangrijk te letten op de signalen en te weten hoe deze opkomen om met vorige momenten te leren hoe u deze kunt herkennen, erkennen en stoppen.

  5 stappen

  1 Noem vijf dingen die je kunt zien

  2 Noem vier dingen die je kunt voelen

  3 Noem drie dingen die je kunt horen

  4 Noem twee dingen die je kunt ruiken

  5 Noem één ding waar je blij van word

 5. Leer voorsignalen van stress herkennen

  Aan welke signalen of gebeurtenissen kunt u herkennen dat bij u de stress hoger oploopt? Wat betekend het voor u als dit gebeurt?

  Het is belangrijk om inzicht te hebben in uw eigen stress en wat dit voor u betekend. Bijvoorbeeld als het hoog oploopt krijg ik het erg warm, dit kan komen door dingen die niet goed gaan. Wanneer u dit weet kunt u het gaan aanpakken om het voor een deel te voorkomen. De signalen van stress kunnen zijn warm worden, spanning voelen in het lichaam, rood worden, moeilijker onthouden, trillen.

  Om meer inzicht te krijgen in de stress is het belangrijk elke dag even te evalueren hoe u dag is verlopen, waar de momenten waren dat u meer stress heeft ervaren en hoe dit is gekomen, wat de oorzaak was en hoe u hierop heeft gereageerd.

  Door het op te schrijven krijgt u een duidelijk beeld van dingen die u stress geven en hoe u zich voelt. Dit zijn de voor signalen van stress, die belangrijk zijn te leren, te herkennen en erkennen om er balans in te houden.

  Wanneer u weet wat de signalen zijn en u ervaart ze heeft u ze geleerd te herkennen en weet u dat het de hoogste tijd is om in actie te komen om het te gaan veranderen. Wanneer het nog hoger oploopt bent u te laat en hieraan kunnen grote gevolgen zitten. Ook de oplossingen zijn belangrijk om bij te houden en overzichtelijk te maken in een signaleringsplan, zodat u deze altijd bij de hand heeft en hierop kan kijken wat u nu moet doen.

  Zoek naar balans in het dagelijks leven door zoveel mogelijk gebruik te maken van dingen die ontspannen, van overzicht en duidelijkheid en van orde en regelmaat. Hoe meer er van in uw leven is hoe minder stress u ervaart en hoe minder hoog het oploopt. Hoe meer balans en ritme u heeft hoe minder stress, hoe meer ontspanning hoe meer dagen er zijn zonder stress.

 6. Zorg voor voldoende ontspanning in het leven.

  Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen inspanning en ontspanning, het is belangrijk om een dag niet vol te plannen met alleen actief, de rust momenten tussendoor zorgen ervoor dat u het kunt volhouden.

  Voor iedereen is ontspannen wat anders en werkt het anders, wat voor de ene zorgt voor veel rust zou voor de ander veel spanning geven. Een goede manier van ontspannen is wanneer u alles los kan laten, om daarna de batterij weer op te laden. Bijvoorbeeld door alles te geven in een sport en daarna bij te komen.

  Het is belangrijk om de dag van dichterbij te bekijken, weet u welke activiteiten u veel energie en rust geven? Hoe vaak plant u deze in een week? Wat zijn activiteiten die u veel spanning of stress geven? Wanneer heeft u deze geplant op een dag, aan het begin of het einde? De activiteiten met veel spanning kunt u het beste doen op momenten dat u vol energie zit, doet u dat aan het einde van de dag kan het zijn dat het extra veel stress geeft.

  Maak de activiteiten inzichtelijk door ze op te schrijven, door er aantekeningen bij te zetten, hoe goed het heeft geholpen, wat voor cijfer u het geeft, of het vaker zou moeten in een week? Hierdoor kunt u makkelijker keuzes maken in de activiteiten en het maken van een planning. Plan zo min mogelijk de spanning en stress activiteiten.

 7. Visualiseer wat u wel wilt

  Hoe zou u kunnen veranderen in bepaalde situatie die u veel stress geven? Het is belangrijk te weten hoe de stress opkomt, wat het voor u inhoud en hoe het voel, wat de gedachten zijn, waar u het aan kunt erkennen.

  Stel u een levendige situatie voor waarin u normaal veel stress krijgt, probeer het zoveel mogelijk te voelen. Probeer erop te letten hoe het voelt deze stress. Let op wat er veranderd in het lichaam. Let op de gedachten en wat de gedachten zijn die dan bezig houden. Wat doet u normaal? Wat is daarvan het effect? Wat zou u anders doen? Wat kan echt helpen?

  Door deze oefeningen kunt u leren wat het inhoud deze stress te ervaren, kunt u leerpunten erkennen en erkennen wat het met u doet. Het kan belangrijk zijn om hoge stress te voorkomen of op tijd te weten hoe u het kunt verminderen. Door de oefening bedenkt u voor deze stress oplossingen en mogelijkheden, wanneer de situatie echt voorkomt weet u er in te handelen of gaat u dit uitproberen.

  Maak naar de oefening aantekeningen die u kunnen helpen, schrijf het in het kort op voor het moment dat, zodat u het niet kunt vergeten. Het is belangrijk om altijd in een vaste volgorde te werk te gaan om het te verminderen.

 8. Ga na waar de stress vandaan komt. Het is belangrijk de oorzaak van uw stress te weten en te herkennen hoe de stress oploopt. Hierdoor kunt u stress indelen in verschillende fase wind storm tornado en orkaan. Door het bij houden van een dagboek kunt u leren meer inzicht te krijgen in de signalen en het verloopt en het vinden van oplossingen. Maak gebruik van overzichten en schema’s voor het bijhouden van de ernst van de signalen.

  Wanneer merkt u dat de signalen te hoog zijn? Hoe voelt dit in het lichaam? Wat had u eerder moeten doen om het minder hoog te laten oplopen? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben wat signalen met u doen en hoe u deze kunt aanpakken. Om meer te kunnen ontspannen zijn signalen die hoog zijn onhandig, de signalen zorgen voor minder rust.

  Het stressniveau is hoog en kan enige tijd duren voor u onder de knie heeft hoe u het beste u rust kunt vinden. Het is het aanleren van een nieuwe gewoonte, die tijd en energie kost. Hoe meer het een gewoonte word hoe makkelijker u kunt ontspannen en de rust kunt vinden in een oefening. De eerste oefening voelen meestal vreemd of raar, probeer het van u af te zetten om geconcentreerd er mee bezig te zijn.Begin een ademhalingsoefening met een hand op uw buik voel het ritme van de ademhaling af. Met een beetje druk van uw hand kunt u de ademhaling minder snel laten gaan.

 9. Patric schreef:

  De dingen die spanning geven lossen zich meestal niet vanzelf op.

  Bedenk hoe u de omstandigheden kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven. Wat zorgt er in het contact voor spanning? Wat zijn de oorzaken van meer spanning in het werk, in het dagelijks leven? Wat zijn dingen die u kunt gaan doen om de spanningen te verminderen? Wanneer heeft u de meeste spanning?

  Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat u minder stress ervaart? Kijk of u uw leven anders kunt organiseren, maak gebruik van een signaleringsplan. Maak problemen direct te bespreken met personen die u kunnen helpen en die u vertrouwd. Vraag om hulp en om het samen aan te pakken. Kijk of u taken kunt verdelen zodat u tijdelijk minder stress hiervan ervaart.

  Soms kan het tijdelijk beter zijn om keuzes en afspraken te maken over de dingen die moeten geburen. Een aantal verplichtingen te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen. Zorg ervoor dat het tijdelijk is en dat u het op een later moment weer gaat oppakken. Stel u niet te afhankelijk op van een ander en probeer om zelfstandig te blijven en de boel langzaam met hulp weer op te starten.

 10. Schaf een stappenteller aan en probeer elke dag 10.000 stappen te zetten.

  Beweeg in de natuur, het buiten zijn, is goed voor de weerstand en het geeft een ontspannen gevoel wanneer u aan het wandelen of fietsen bent. Even weg van huis. bewegen is een goede manier om van signalen af te komen of te verminderen. het is belangrijk dagelijks minimaal 15 minuten actief bezig te zijn. Maak het leuk om actief bezig te zijn, bijvoorbeeld met een hobby als schilderen of de moestuin of op een mooie dag een lekker eind te gaan fietsen. Neem wat vaker de trap in plaat van de lift. Start met dagelijkse rek en strekoefeningen om de spanning op de spieren te verminderen.

  Schaf een stappenteller aan en probeer elke dag 10.000 stappen te zetten. Het motiveert om het aantal stappen te zetten, na enige tijd is het meer gewoon om deze hoeveelheid stappen te zetten op een dag. Maak het uzelf comfortabel. Ga in bad, of neem een douche. Doe lekker zittende kleding aan. Wikkel uzelf in een dekentje op de bank. Hoe fijner uw omgeving voelt, hoe beter u zult kunnen ontspannen.

  Geef uzelf een massage op veel plekken kunt uzelf makkelijk bij, er zijn voorbeelden op internet te vinden hoe een massage gaat. Probeer de techniek te leren om het te kunnen toepassen, het kan helpen bij vastzittende spieren in de nek schouders of in de rug.

 11. Diaantje schreef:

  Leer anders te plannen.

  Plannen is belangrijk om het overzicht te bewaren en om zo min mogelijk stress te ervaren. Een juiste planning kan vol zijn maar is zo gemaakt dat het niet al te veel stress geeft, bijvoorbeeld met rust momenten of het afwisselen van actieve dingen zoals schoonmaken met leuke dingen zoals even wandelen of een gesprek.

  Maak de planning zo dat u eerst start met de minst leuke dingen van de dag die wel moeten gebeuren. Dan heeft u deze al gehad. In de ochtend heeft u hier vaak meer energie voor als in de avond. Plan daarna de leukere dingen in. Werk van mist leuk naar steeds leuker op een dag.

  Ga uit van de tijd die u heeft, en maak een realistische planning, prop deze niet vol maar kijk wat mogelijk is in de tijd. Zorg voor een stress arm plan. Het is alleen die tijd die u heeft, als u er meer in gaat stoppen ervaart u veel stress, er zijn ook dingen die morgen of overmorgen kunnen. Dus neem de beschikbare tijd als uitgangspunt voor u planning, en niet de hoeveelheid taken.

 12. Madalief schreef:

  Vind de triggers

  Vind de triggers en de oorzaak achter de signalen die de rust verminderen. Leert te reageren op de momenten die u meer triggeren zoals het nieuws, weet wat u kunt doen en hoe u lastige momenten makkelijker kunt aanpakken. Maak afspraken met u zelf voor het moment dat het te veel word. Wat maakt het in mij los? Wat kan ik hiermee doen? Hoe kan ik het gevoel veranderen? Kan ik het negeren/tijdelijke stop? Zet tijdens een oefening een geluiddempende koptelefoon op, zo word u minder beïnvloed door de omgeving en blijft u langer in de oefening. Als een geluid stoort is het moeilijk terug te komen in de rust.

  Verminder de stress door de telefoon door hier duidelijk uw grenzen aan te geven, na 22.00 uur niet meer op te nemen, meer te mailen. Plan afspraken om te bellen zodat er voldoende tijd is een uw zich kunt voorbereiden. Noteer belangrijke gegevens, afspraken en een samenvatting. Kijk naar een manier die bij u past om meer rust te ervaren op een dag. Het doen van oefeningen kan voor de enen beter werken als voor een ander. Een ander gaat liever hard lopen of fietsen. Het is belangrijk dat de spieren kunnen ontspannen om meer rust te ervaren.

Geef een reactie