3 reacties

 1. Pascal schreef:

  Zorg voor een afsluitende koptelefoon die over de gehele oren gaat. Zet de koptelefoon op met de tv, zet deze van 22.00 steeds iets harder zo heeft u het minste last van het vuurwerk. Doe dit alleen op oud jaar, anders werkt het minder. Koop een geluidsdempende koptelefoon voor de andere dagen, om minder last te hebben van prikkels door vuurwerk.

  Neem meer rust de dagen voor oud en nieuw. Er zijn veel meer triggers, het is belangrijk te weten wat vuurwerk met u doet zodat u de signalen kunt verminderen en direct kunt aanpakken, start hiervoor met het signaleringsplan. Rust meer uit en probeer meer buiten het huis te zijn, te bewegen en actief te zijn. Door binnen zitten gaat u zich meer irriteren aan het geluid.

  Het overstemmen van vuurwerk is vaak maar gedeeltelijk mogelijk waardoor het altijd hoorbaar blijft, het opzetten van muziek kan helpen als het geen bommen zijn, wanneer u vanaf 22.00 uur de tv steeds harder zet tot om 24.00 op zijn hardst hoort u bijna alleen de bommen wanneer deze worden afgestoken.

  Probeer zoveel mogelijk rust te vinden door het doen van een ademhalingsoefening of door te gaan sporten. Het is belangrijk om dagelijks de spanning uit het lichaam te halen om lichamelijke klachten te voorkomen. Ga verstandig en verantwoordelijk om met vuurwerk en alcohol om geen nieuw slachtoffer te worden. Let bij het afsteken van vuurwerk goed op waar u staat, blijf waar mogelijk is zoveel mogelijk veilig binnen.

 2. Planning

  Denk goed na over de planning van 1 januari, als dat onduidelijk is vergroot dat de spanning op 31 december. Maak een planning met het aankomende jaar, doelen die u wilt gaan behalen, dingen die u gaat aanpakken, het geeft motivatie in het nieuwe jaar om dingen aan te pakken en door te gaan. Schrijf in het positief dagboek de dingen op die zijn behaald, deze kunnen steun geven in moeilijke momenten.

  Zorg voor een rust dag op 31 december en plan niet te veel dingen in, laat het een dag zijn van we zien wel, het is vaak al te veel spanning door het vuurwerk en gedachten die bezig houden. Zorg voor voldoende dingen in huis voor afleiding zoeken. hoe meer rust overdag hoe beter u het 00.00 uur moment aan kan.

  Accepteer dat het oud en nieuw is, het is niet anders en het is niet te veranderen, het is een dag die u door moet zien te komen. Het plannen van de dag en kijken naar vorige momenten kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen van de problematiek tijdens oud en nieuw en om een goed plan te maken wat het dit jaar anders laat zijn.

 3. Marien schreef:

  Keuzelijstje

  Wakker blijven voor het vuurwerk of gaan slapen? Kan u slapen? Wat heeft u nodig om te gaan slapen? Hoeveel rust heeft u extra nodig om minder signalen te hebben?

  Buiten kijken of binnen kijken? Wat geeft meer triggers? Heeft u last van een geur trigger?

  Wel of geen vuurwerk kopen / afsteken? Waarom wel waarom niet? Waar gaat u het halen? Hoeveel mag het kosten?

  Thuis blijven of naar vrienden, familie toe? Hoe laat? Waar? cadeautjes?

  Wel of geen niewjaarsborrel / feest bezoeken? Wat doet dit met u? Heeft u er last van? Zijn er triggers? Wat kunt u dan doen?

Geef een reactie