Wat is het

Een depressie word vaker gezien in de winter dan in de zomer. Een winter depressie is vaak net iets anders dan een zomer depressie. Veel van de signalen zijn hetzelfde, in de winter word iemand sneller depressief doordat het eerder donker is en minder daglicht, in de zomer kan iemand depressie raken door de warmte.

Een zomerdepressie is vaak van de start van de lente maart tot einde van de zomer september. In deze periode valt de depressie of zijn gedachten somber of down gestemd. Een zomer depressie hoeft niet voor de gehele zomer te zijn, dit kan ook enkele weken of een maand zijn.

Een zomer depressie komt voor wanneer een persoon 2 weken een somber of negatieve stemming heeft en weinig plezier ervaart aan dingen die normaal wel leuk waren. Door steeds minder leuke dingen te gaan doen of het gevoel niet meer te krijgen worden gedachten vaak meer negatief gestemd, er komt geen positieve boots.

concentratieproblemen, schuldgevoelens, Personen met lichamelijke problematiek hebben meer kan op een depressie. Zorgen maken over het uiterlijk in zomerkleding kan zorgen voor meer depressieve gevoelens

Een persoon voelt zich down ook al is het in een gezellige omgeving, het gevoel leuk ervaart de persoon minder of niet. Van leuke dingen kan een persoon somber worden wanneer het daarna alleen thuis is en terug denkt aan eerdere momenten of personen om de persoon heen. besluiteloosheid, aan de ene kant wilt een persoon graag naar het park maar andere kant heeft het niet zin in vragen of uitleggen. Een persoon voelt zich somber down, futloos

veranderingen in eetlust, in de zomer gaat een persoon vaak minder eten en krijgt een verminderde eetlust, het eten smaakt minder lekker of geen niet echt smaak. Verandering in slaapbehoefte, de persoon wilt slapen maar door de warmte is dit moeilijk. Door de warmte gaat een persoon vaak minder doen, is meer vermoeid, loom, heeft geen zin iets te doen. Of al weer daar heen of moet dat nu echt ?

In de zomer is vaak minder lichaamsbeweging wanneer het warm is, of door de zomerstop van de sportclub, hierdoor zit een persoon meer en gaat piekeren of malen, dit zorgt voor meer somberheid. De zomervakantie van hulpverleners kan zorgen voor meer down voelen of sombere stemming, of als de vakantie lang duurt, ach al die tijd moet ik toch ook zonder doen. In de zomer gaan vaak naasten op vakantie en de persoon is alleen thuis, er is minder sociaal contact

gevolgen

Een zomer depressie kan overgaan in een winter depressie of andersom waardoor een persoon het gehele jaar depressief is.. Een depressie in de zomer, maakt het vaak lastig in het najaar, de persoon is minder buiten geweest, en word door het weer meer somber of somberheid overstemt. Verminderde eetlust zorgt voor verandering van het voedingspatroon en veel afvallen, hierdoor minder energie en meer depressieve gevoelens. Door het gevoel van minder eetlust kan de eetlust verdwijnen waardoor de persoon niet meer het gevoel van trek krijgt.

Depressief in de zomer zorgt vaak voor meer gedachten en gevoelens om dingen niet te doen of te gaan doen. De zomer is te warm of het waait te hard of ik heb geen zin. Er komen steeds meer redenen om iets niet te hoeven of willen doen. Een persoon zit heel de zomer binnen en het word en gewoonte om binnen te zijn en zelden buiten te komen, het normale patroon word omgedraaid en is meer normaal.

Door de zomer depressie is het moeilijker in te slapen, door te slapen en uitgerust wakker te worden, waardoor een persoon meer signalen heeft op de dag. Door meer piekeren en malen is een persoon vaker wakker en kan moeilijker in slaap komen. Een zomerdepressie kan zorgen voor dat de persoon naar een depressie minder snel contacten aangaat, omdat het in de periode van de depressie er ook niet was, dan nu ook niet, of ik heb geen zin in een gesprek. Doordat het warm weer is en de gordijnen dicht zijn kan een persoon zich steeds meer terug trekken, verder van de samenleving en in een isolement komen.

Plan

Een zomerdepressie word vaak op dezelfde manier behandeld als een winter depressie, door middel van gesprekken en anti depressiva. Vaak is dit niet voldoende om de zomer meer actief of minder down door te komen. De kans bestaat dat de hulp onvoldoende is omdat medicatie bij 1 op 3 personen vaak effectief is waardoor de persoon van een zomer depressie in een winter depressie komt. Door de mentale gezondheidszorg word niet geleerd om beter overweg te kunnen met de depressie of deze op tijd te herkennen om het ergste stuk te voorkomen.

Depressieve gevoelens kunt u aanpakken door een gezonde levensstijl en actief bewegen. Op tijd te ontspannen en goed te letten op signalen. Wat kunt u al doen voor de zomer begint om u voor te bereiden om het zo laat mogelijk te laten starten? Hoe meer voorbereiding hoe beter u de tijd door komt.

In de zomer is een persoon vaak op zichzelf en zijn/haar kunnen aangewezen. Vaak is er geen passende vervanging waardoor de vakantie periode erg zwaar is. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben wat de signalen in houden, hoe u deze kunt verminderen en een balans erin kunt aanbrengen.

Heeft u vorig jaar een zomerdepressie gehad? Wat zijn de punten die erg zwaar waren? Wat zou er dit jaar aan kunnen doen om het een betere zomer te laten zijn? Kijk terug naar vorige momenten van een depressie en hoe u dit heeft aangepakt, op de oplossing van toe bedenkt u een verbetering.

Blijf dagelijks zoveel mogelijk in beweging, minimaal 30 minuten per dag actief. Beweeg dagelijks 15 minuten door het doen van yoga oefeningen, voor het goed rekken en strekken van de spieren en voor meer rust. Hoe actiever u bent, hoe meer u de eetlust stimuleert en beter u kunt slapen. Actief bewegen helpt om gedachten en stress te verminderen en u minder down te voelen. Maak een activiteitenlijst met 10 punten die u dagelijks kunt toepassen in moeilijke momenten of buien, hang deze op een zichtbare plek in huis en leer om deze toe te passen. Door afleiding zoeken kunt u leren buien te verminderen of gedachten aan te pakken.

Praat over de depressie en wat u bezig houd. Zorg dat u telefoonnummers opschrijft of websites kent waar u terecht kunt voor hulp in de periode van vakantie zoals een hulplijn in een overzicht. Vraag lotgenoten om hulp om de periode door te komen. Krop emotie of gevoelens niet op, praat erover, bel erover, schrijf erover, vraag hulp. Probeer zo positief mogelijk te praten, te denken en uit te voeren. Kijk naar de momenten die goed gaan en wees er trots op dat het is gelukt. Schrijf positieve dingen op of maak er een schilderij van die u kunnen helpen op moeilijke momenten.

eet dagelijks in kleine beetjes dingen die u lekker vind, wanneer het warm is heeft iedereen minder zin om te eten, vaak helpt het wanneer u meerdere kleine maaltijden eet op een dag of meer fruit of groente voor een salade. Door niet te eten gaat u zich vaak alleen maar slechter voelen en krijgt u meer klachten, door kleine beetjes te eten en voedzaam zoals brood krijgt u toch iets binnen, hoe beter het voedingspatroon weer word hoe beter u zich gaat voelen. Probeer zo min mogelijk te snacken maar gewoon te eten, door snacken krijgt u minder voedingswaarden binnen en dit werkt tegen het verbeteren, door te snacken met brood of fruit krijgt u vaak meer eetlust.