Wat is het

Een zware depressie is de ergste vorm van een depressie die iemand kan hebben. De klachten houden minimaal 2 weken aan om het een zware depressie te noemen. Een zware depressie kan in 1 keer op komen zetten het kan ook in een opbouw fase van dip naar depressie. In een zware depressie zijn alle signalen van een depressie extreem en zeer heftig. Een depressie met extremen signalen is voor een persoon niet vol te houden waardoor in deze periode een persoon het sneller kan opgeven. De extreme signalen en gevoelens tekenen een persoon, het heeft vaak invloed op de periode na een depressie, het is vaak lastig om sterk uit deze fase te komen.

De extreme signalen zorgen ervoor dat een persoon zich heel de dag down en moe voelt en geen zin meer heeft iets te doen. De persoon raakt uitgeput van de signalen en kan hierdoor steeds meer extreem vermoeid raken. De gedachten en de signalen kunnen de nachtrust verstoren waardoor een persoon de volgende dag er meer last van heeft of extra last van heeft. Een zware depressie is moeilijk om zelfstandig uit te komen en het is nodig op tijd hulp in te schakelen. Het is een zeer zware periode voor een persoon en de naasten en heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Door de signalen die een depressie met zich meebrengt lukt het een persoon steeds minder goed om het dagelijks ritme en “gewone” dingen te doen.

Herkennen

Een zware depressie kan een persoon niet alleen oplossen, het is belangrijk de depressie te bespreken en het aan te geven hoeveel last u ervan heeft en hoe het invloed heeft op uw leven. Hoe duidelijker een persoon de problematiek kan aangeven in schema’s of overzichten hoe duidelijker het is voor een behandelaar hoe meer gerichte hulp kan worden toe gepast. Kijk wat u zelf kunt aanpakken om signalen te verminderen en het patroon te doorbreken. Het is een nieuwe gewoonte aanleren en een oude stoppen. Voor een zware depressie krijgt een persoon medicatie als anti depressiva. Daarnaast krijgt een persoon vaak psychotherapie. Cognitieve gedragstherapie is een van de beste manieren om depressie te behandelen.

De depressie heeft vaak als oorzaak iets wat is gebeurt dat de gedachten nu bezighoud en niet kan loslaten. Hierdoor word u steeds meer geprikkeld door de gedachten of door geluiden. Hierdoor is een persoon vaker overprikkeld en heeft een voortdurende prikkelbaarheid. Voor een deel is zware depressie genetisch bepaalt. De opvoeding, educatie en mogelijke trauma’s kunnen een rol spelen bij het sneller krijgen van een depressie. De tegenslagen die iemand heeft meegemaakt tijdens zijn jeugd, zoals in de sociale situatie, zijn vaak aanleiding voor een depressie. De persoonlijkheid van de persoon speelt een bepalende rol. De persoon heeft vaak laag zelfvertrouwen, cognitieve problemen, aangeleerd gevoel van hulpeloosheid. Financiële problemen en perioden van crisis kunnen zorgen voor veel meer zorgen en stress en hierdoor een depressie oplopen

Door de vermoeidheid, het down voelen en geen zin meer hebben iets te doen is het zeer lastig voor de persoon om initiatief te nemen in het plannen van activiteiten of door een goed dagritme aan te houden. Door de depressie heeft een persoon vaak veel gedachten die tot zeer negatief kunnen oplopen. De gedachten worden steeds meer piekergedachten waardoor een persoon meer last krijg met het slapen waardoor het overdag meer vermoeid is.

Een persoon met een depressie in elke vorm ervaart minder vreugde. De persoon is meer vermoeid en down op een dag en het lukt vaak moeilijk dingen te ondernemen. Hoe langer een zware depressie aanhoud, hoe moeilijker het is om de gewoonte van minder “niks “doen te veranderen.. De persoon heeft vaak minder interesse in de dingen die gebeuren of de personen om hem heen. De persoon neemt vaak minder contact op en is liever alleen in een rustigere omgeving. Door meer het gevoel van lusteloosheid en schuldgevoel gaat een persoon vaak minder naar buiten en heeft hierdoor vaak minder contacten met anderen. De gedachten het gevoel en de emoties van het moment bepalen of een persoon contact zoek of niet of dat de persoon iets wilt gaan doen of liever blijft zitten.

Gevolgen

Aan een “gewone”depressie zitten al vele gevolgen voor de persoon.Hoe zwaarder de depressie is hoe meer gevolgen het heeft voor de mentale en lichamelijke klachten en problematiek. De signalen van een zware depressie kunnen blijvend worden wanneer de depressie niet word behandeld, een persoon kan er klachten als meer stress prikkelbaarheid of een naar gevoel aan overhouden. Dit bepaald vaak de rest van de tijd naar een depressie.

Bijna dag in dag uit een depressieve gemoedstoestand. De persoon voelt zich down en somber en het luk zeer moeilijk om zich zelf er toe te zetten het patroon te doorbreken. De persoon voelt zich niet goed en gaat mer rusten, hierdoor komt er een verandering van het dag en nachtritme van de vaste dagstructuur. Hoe langer de verandering aanblijft hoe meer klachten kunnen ontstaan.

Verminderde interesse in de activiteiten waar iemand voorheen van genoot. De interesse word meestal minder door de gedachten van een persoon, de persoon word bijvoorbeeld minder geholpen er is toch niemand die iets doet. Hierdoor krijgt een persoon minder interesse in een ander. Door het somber voelen is het lastig om zichzelf te verzetten iets leuks te gaan doen, alles heeft een negatieve lading of voelt niet zoals normaal. Genieten is moeilijk geworden en hoe langer het aan houd hoe meer het gevoel van genieten of gelukkig verdwijnt. De persoon heeft het gevoel laat mij met rust, ik ben moe, het zal allemaal wel

Slapeloosheid of juist te veel slapen. De persoon voelt zich de gehele dag vermoeid, hangerig, beweegt minder en is minder actief. Hierdoor is een persoon meer “lui” dan echt moe, het hoofd, de gedachten, het gevoel maken dat een persoon er vaak in blijft zitten. Extreme vermoeidheid, komt vaak door dat de gedachten een gehele dag bezig blijven, het gevoel wat anders is, de emoties die opspelen, de signalen die toenemen, maken dat het lichaam meer spanning, druk verwerkt waardoor een persoon meer vermoeid is of sneller extreem vermoeid.

Gewichtsverlies of gewichtstoename in een zeer korte tijd. Door de spanning die het meebrengt en de vele stress en gedachten, somber voelen zorgt ervoor dat een persoon minder eetlust heeft en hierdoor minder eet. Een persoon kan door de situatie veel meer gaan eten door de emoties of juist veel minder. Voor beide kanten is er een groot gevaar van zeer veel afvallen of veel aankomen. Doordat een persoon zich down voelt heeft het vaak minder zin om te koken waardoor er steeds minder word gekookt en de persoon meer overgaat op kant en klaar of brood waardoor het minder voedingswaarden binnen krijgt.

Concentratieproblemen en het onvermogen om keuzes te maken. De gedachten en gevoelens zorgen voor meer een vol hoofd waardoor het lastig word geconcentreerd te blijven. Door dat de persoon vaker word getriggerd is het soms niet mogelijk te blijven concentreren op werk. Schuldgevoelens kunnen oplopen naar vermijden of negatieve gedachten. Suïcidale gedachten. Door het piekeren, malend denken, vastzittende gedachten, schuldgevoel, rusteloosheid, niks leuks ervaren, gen plezier hebben voelen, gebeurtenis kunnen gedachten steeds negatiever worden.

Traag bewegen. Het lichaam voelt vaak zwaar aan doordat het vermoeid is, hierdoor is de reactie snelheid vaak minder en een persoon ka hierdoor langzamer bewegen als anders. Door het minder bewegen krijgt een persoon vaker last van spierpijnen of krampen.

Een zware depressie moet worden behandeld bij een mentale gezondheidszorg, om de klachten te verminderen en de draad weer op te pakken. Vraag aan naasten wat ze kunnen beteken voor u in deze periode, hoe ze het kunnen erkennen en waarmee ze kunnen helpen. Maak het onderwerp bespreekbaar en kijk naar de mogelijkheden die er zijn. Vraag om steun en om deze periode samen door te komen. Lees berichten van lotgenoten op sociaal media of forum, in de artikelen vind u vaak handige tips of ideeën om uit te proberen of iets te verbeteren

Van een zware depressie is het niet mogelijk om alleen af te komen, hierbij heeft u hulp nodig om alles weer in balans te brengen en weer gemotiveerd verder te kunnen. Een zware depressie geeft al aan dat het ernstig is, de hoogste depressie die er is. Het is belangrijk de depressie te laten behandelen en stap oor stap te werken aan het herstel. Dit kan bij een zware depressie voor een lange tijd zijn, het herstel gaat vaak erg langzaam.

Van anti depressiva kan een persoon verslaafd raken, de klachten van een depressie zijn minder maar het probleem om te stoppen met de medicatie en het leven weer goed op de rails te krijgen is erg zwaar. Er word gewerkt aan het verbeteren van emotionele technieken, zoals rationele verbeelding, assertiviteitstraining en probleemoplossingstechnieken. wanneer een persoon zwaar depressief is an er voor een opname worden gekozen en persoon word voor een bepaalde tijd opgenomen op een crisis afdeling. Vaak gebeurt dit wanneer een persoon last heeft van negatieve gedachten

Plan

Het is belangrijk dat een persoon voldoende inzicht heeft in de depressie, wat dit met de persoon doet, welke signalen vaak voorkomen en wanneer klachten toenemen. Een zware depressie valt vaak te voorkomen door de signalen te herkennen en direct actie te ondernemen. Houd hiervoor dagelijkse overzichten schema’s en een dagboek bij om de signalen duidelijk overzichtelijk te maken en om gedachten en vragen van u af te schrijven of op te schrijven.

In een periode van depressie is rust vinden in gedachten emotie of gevoelens vaak erg lastig. Probeer dagelijks minimaal 15 minuten ademhalingsoefening of te relaxen . Start dagelijks met minimaal 15 minuten actief bewegen per keer en dat 3 keer per dag. hoe meer u beweegt hoe meer u uw zinnen verzet, hoe meer de gedachten en het gevoel afnemen.

Het dagelijks sporten is zeer belangrijk om een depressie meer onder controle te houden, samen met een gezonde levensstijl en gezonde voeding. Door minder bewegen komen meer negatieve gedachten en blijft het gevoel in stand. Door minder goede voeding krijgt u niet alles binnen waardoor de gezondheid achteruit gaat. Vaak helpt het in een lichtere depressie om de levensstijl aan te passen. In een zware depressie is dit vaak niet mogelijk. Door de controle te houden is het nodig de verandering eerder door te voeren. Probeer elke dag opnieuw om iets te veranderen, een dag niet gelukt pech morgen nieuwe kans

Maak een overzicht van de signalen die u ervaart, horen deze bij een depressie, wat zijn de signalen, start een onderzoek naar alles wat met depressie te maken heeft en maakt hiervan een overzicht. Deze kan helpen wanneer u hulp gaat vragen om een gerichte vraag te stellen of het beter uit te leggen aan de hand van het overzicht. Lees over wat een depressie voor iemand kan betekenen en waar u op moet letten, lees de ervaringen van lotgenoten voor adviezen en tips.

Maak een afspraak met de huisarts voor een verwijzing voor hulp voor het aanpakken van een depressie. Hier krijgt u een gesprek met een psycholoog en medicatie om de klachten te verminderen. Let op dat u op een wachtlijst komt en niet direct aan de beurt bent, zorg voor een plan B om de tijd door te komen en ergens mee te starten. Vraag of de medicatie gestart kan worden vanuit de huisarts voor de tijd op de wachtlijst. Houd contacten met naasten en vrienden en maak er een korte leuk moment van, geef hierbij de grenzen aan als het te veel word. Maak van deze momenten een positief dagboek, dit kan helpen op moeilijke zware momenten.

Zorg voor een structuur op de dag, zorg voor vaste momenten en vaste dingen doen op een dag zodat het een nieuw ritme word. Probeer het elke dag opnieuw om de dagstructuur aan te houden en te verbeteren. Wanneer het een dag niet is gelukt heeft u morgen een nieuwe kans. Ga op tijd slapen en doe een ademhalingsoefening voor u gaat slapen, het maakt u hoofd meer rustig waardoor u beter kunt inslapen. Sta op tijd weer op om een goed dag en nachtritme te houden. Hang overal briefjes op met herinneringen van dingen doen, activiteitenlijst, elke keer dat u er langs loopt krijgt u een prikkel van het briefje.

Stel niet te hoge eisen aan uzelf, de verwachtingen kunt u nu niet waar maken, het verbeteren van een structuur of van activiteiten komt weer terug verwacht niet dat het in 1 dag weer anders is of naar een maand, accepteer dat het nu even zo is en kijk naar dingen die kunnen en positieve input kunnen hebben. Het accepteren is al een eerste stap in de richting van herstel.

Beweeg of sport probeer het weer op te pakken om elke dag een ommetje te maken, 1x per week op de fiets boodschappen te gaan doen, beloon u zelf met iets aan het eind van de week als het 4 keer is gelukt of bij elke keer dat het goed gaat, het motiveert weer vaker dingen te gaan ondernemen.regelmatig. Zorg ervoor dat u in de buitenlucht komt en dat u actief bent op een dag, dit veranderd u stemming. Ook al zet u kleine stappen en lijkt het voor een ander geen stap, het is voor u een stapje vooruit, het is u weer geluk iets op te pakken of te veranderen.